Dijous 10

Juliol de 2014

La literatura catalana s'obre al món digital

10/01/2007 14:17h

Google i cinc biblioteques catalanes han anunciat un acord per digitalitzar centenars de milers de llibres de domini públic -sense drets d'autor- i posar-los a disposició de milions d'internautes. Es podran consultar obres de Ramon Llull i Jacint Verdaguer, per exemple, o bé llibres sencers en diverses llengües que formin part dels fons de les biblioteques. Tot a través de la pàgina de Cerca de Llibres de Google, que ja compta amb milions de títols en diverses llengües.
La Biblioteca de Catalunya, la més gran del país, és l'encarregada de coordinar el projecte de col·laboració amb Google. Però a més dels seus llibres, també es digitalitzaran els de les biblioteques del Monestir de Montserrat, del Centre Excursionista de Catalunya, de l'Ateneu Barcelonès i la Biblioteca Pública Episcopal del Seminari de Barcelona. El total d'obres que es podran consultar en línia podria arribar al mig milió.

Tots els llibres que s'afegiran al Projecte de Biblioteques de Google són de lliure distribució, és a dir, no estan subjectes als drets d'autor. D'alguns -els de col·leccions tancades de més antiguitat- se n'oferirà el contingut íntegre, com en aquest exemple. Es podran imprimir i descarregar sense cap restricció.

N'hi haurà d'altres com aquest, en canvi, dels quals només se'n podran consultar fragments, però que a través del servei de Mapes de Google que es troba en les opcions de la mateixa pàgina podrem localitzar en les llibreries més properes a qualsevol adreça o codi postal.

Tant des de la Generalitat -de mà del Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras- com per part de Google -hi han participat els delegats a Espanya i a Europa-, s'ha destacat el paper d'Internet com a eina per eliminar barreres i fer accessible el coneixement. L'acord de col·laboració és el segon no-anglosaxó -després del de la biblioteca de la Universitat Complutense de Madrid- que es signa arreu del món.

Google Llibres -que possiblement disposarà d'una versió en català, tot i que encara no s'ha previst- incorporarà els llibres de les cinc biblioteques catalanes a curt termini. El cost de l'operació -que assumirà íntegrament la companyia del buscador- tampoc s'ha precisat, tot i que els càlculs per digitalitzar el fons de la Biblioteca de Catalunya són de 60 milions d'euros.

Escolta'ns «

Mira'ns «