Dissabte 17

Novembre de 2018

La Xarxa

Entrevista Emili Rosales, director editorial del Grup 62 i d'Edicions Destino

"Barcelona és el Hollywood de l'edició a Europa"

Rosales reivindica el món editorial com a sector estratègia del país

05/12/2017 10:20h

Àudio:

"El sector editorial no té fronteres. Vivim en el món digital, és molt fàcil la transmissió i permet la internacionalització. Però ens ho hem de creure. El país no és conscient d'aquest potencial. Barcelona és el Hollywood de l'edició a Europa", paraules de l'editor Emili Rosales, a l'espai 'L'entrevista' de La Xarxa. 

Rosales ha reivindicat el potencial del sector editorial perquè per exemple "aquest reguitzell d'escriptors en llengua catalana o castellana que viuen o publiquen a Barcelona i tenen una projecció internacional extraordinària. Som un centre de generació d'imatge i de contingut i no hi ha cap motiu per pensar que ho hem de deixar de ser en un futur. I és un valor a promocionar", ha etzibat.

La feina d'editor

Rosales admet que l'apassiona la seva feina, pràcticament vocacional, perquè "el goig del descobriment és molt gran per a un editor. Descobrir un autor que a primera lectura saps que és bo és un dels plaers màxims de la meva feina. L'expectativa de l'editor sempre és superior a l'acollida que té perquè tenim una part de somniadors, publiquem molt, i no sempre passa el que tu estàs esperant. Però quan passa és fantàstic", ha argumentat. 

Rosales ha reivindicat els grans autors en llengua catalana perquè "escrivint en català arribes arreu del món. El passadís de les traduccions sempre està obert" i ha posat com a exemple Jaume Cabré o Rafel Nadal. "La qüestió de la dimensió de les llengues ara és relativa. Si ets traduït no importa si la teva llengua és el primer mercat lector. Quan un llibre aconsegueix ser traduït deixa d'importar aquesta qüestió", ha explicat Rosales. 

Tot i això el lector català, en general, s'ha acostumat a llegir traduccions. "Hem tingut grans traductors. El fet d'haver tingut una excel·lent tradició de traduccions fa que molta gent prefereixi llegir una traducció que l'original".

Els futurs lectors

Rosales creu que el sector de l'ensenyament s'ha d'implicar més en aconseguir que els infants adquireixin l'hàbit de lectura. El director editorial del Grup 62 ha dit que "és la clau del futur. Els lectors es generen a casa i es reforcen a l'escola que ha d'invitar a llegir perquè aquests alumnes en un futur immediat siguin lectors. Però no podem responsabilitzar només a mestres i professors d'aixó. Les famílies han de fer lectors". 

La carta als Reis

En un moment polític incert, i a l'espera que es constitueixi un nou executiu a Catalunya, Emili Rosales té clara quina seria la seva carta als Reis a la futura administració: "que la lectura s'ha de promocionar més a tots els nivells de l'ensenyament. Que la lectura es consideri un fet necessari i que dona plaer des dels primers anys. També necessitem més ajuts per fer oferta de primer nivell tenint en compte que el sector editorial i la cultura són sectors estratègics del país. I cal que l'administració ens doni suport. Perquè cada euro invertit en cultura es multiplica després", ha recordat. 

segueix-nos «