Dissabte 19

Gener de 2019

La Xarxa

Entrevista Albert Sánchez Piñol

"Guifré el Pilós arriba a Catalunya com a Enric Millo i acaba com a Artur Mas"

L'escriptor és un dels guionistes de la sèrie 'Comtes' que s'estrena a les televisions locals el 27 de desembre

20/12/2017 10:37h

D'aquí una setmana s'estrena a les televisions locals la sèrie 'Comtes' una producció de La Xarxa sobre l'origen de Catalunya. La docusèrie consta de quatre capítols que expliquen la vida i l'obra dels quatre primers comtes de la Casa de Barcelona i els problemes que van tenir per consolidar el seu territori com a entitat sobirana. Una història que té paral·lelismes amb els temps contemporanis. Un dels guionistes, Albert Sánchez Piñol, ho ha explicat a 'L'entrevista': "el primer comte, Guifré el Pilós, arriba a Catalunya com a Enric Millor i acaba com a Artur Mas".

La sèrie combina les imatges de ficció amb les explicacions de diversos historiadors. Tot i no tenir massa documentació de l'època, Sánchez Piñol ha lloat la tasca dels historiadors que hi participen. "Són els millors de totes les facultats catalanes. Coneixen tan bé aquella època que sembla que tinguin més amics a l'any mil que al segle XXI. Parlen amb una familiaritat extraordinària. Jo l'únic que vaig fer és posar imatges al relat que ells ens explicaven. I era molt fàcil perquè els personatges es troben amb uns conflictes terrorífics, el mateix conflicte dona categoria al personatge". Dels personatges es coneix poc, però dels conflictes molt perquè estan perfectament documentats. 

En el primer capítol l'actriu Marta Marco, que fa de narradora a la sèrie, diu que Catalunya és un país que no ha avançat per les victòries sinó per les derrotes. "Els comtats i la Catalunya actual estan entre dues grans potències. A l'any mil l'imperi franc al nord, i al sud el califat de Còrdova. Ho vam passar fatal el 1714. I el 985, quan els francs s'abstenen dels comtats quan Almansor ataca Barcelona. Després d'aquesta gran derrota, els comtats tallen qualsevol relació amb l'imperi carolingi i esdevenen país sobirà. Però la part positiva és que de les grans derrotes surten els grans impulsos que fan que el país es configuri", ha sentenciat Sánchez Piñol. 

segueix-nos «