Divendres 19

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Manuel Forcano

"Jaume Cabré és un monstre de la literatura"

L'Institut Ramon Llull participa a La Setmana del Llibre en Català que es fa a Barcelona fins diumenge

14/09/2017 10:47h

Àudio:

La Setmana del Llibre en Català se celebra fins aquest diumenge a Barcelona. S'hi presenten més de 200 novetats editorials. Aquest any, per primera vegada, l'Institut Ramon Llull ha traslladat la trobada anual d'editors estrangers a la setmana per donar-li un tarannà més internacional. El director de l'institut, Manuel Forcano, ha destacat a 'L'entrevista' de La Xarxa que havien rebut "una seixantena de sol·licituds d'editors internacionals per participar a la cita barcelonina, però n'hem triat 16. L'any que ve interntarem arribar a la vintena d'editors". 

Premi Trajectòria a Jaume Cabré

Enguany, en el marc de la setmana, el Premi Trajectòria és per a l'escriptor Jaume Cabré. Forcano ha destacat que Cabré és "un monstre de la literatura. És com una estrella del rock. A Catalunya tenim uns quants monstres. Cabré n'és un, amb cues de seguidors que gairebé l'extenuen. És bonic veure com la gent reconeix els nostres creadors de somnis, els nostres explicadors d'històries. Per què això no passa a l'Estat espanyol? Possiblement hi ha prejudicis envers cognoms catalans, sumat a una estratègia editorial", ha reblat.

El Premi Trajectòria es lliurarà aquest vespre. Les televisions locals i el canal 159 de Movistar+ oferiran, a les 19.30h, una entrevista de Canal Terrassa a Jaume Cabré en què repassa la seva trajectòria, explica la seva manera de treballar i parlar de la traducció de la seva obra. 

El paper de l'Institut Ramon Llull

Ara fa poc més d'un any i mig Forcano va assumir la direcció de l'institut. Si mira enrere està satisfet perquè ha fet realitat un dels seus objectius: incorporar el govern balear a l'ens. Com a reptes pendents: exportar el teatre català subtitulat. L'entitat ha ofert ajuts econòmics en aquest sentit. 

Més enllà de l'activitat diària, Forcano ha reflexionat sobre l'existència de l'Institut Ramon Llull. "Si l'Estat espanyol hagués fet una tasca més proactiva volent difondre la llengua i els autors de la nostra cultura, no caldria el Ramon Llull. Però com que no és així el país s'ha dotat d'aquest instrument i nosaltres empenyem". 

segueix-nos «