Diumenge 21

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Marc Pastor, escriptor

"La meva obra és com una muntanya russa, t'ho passes bé però pateixes"

Pastor és l'autor de 'Farishta' una novel·la de ciència-ficció, un 'thriller', sobre la recerca de la identitat

19/05/2017 10:40h

Àudio:

'Farishta' és la cinquena novel·la de l'escriptor Marc Pastor. Una història sobre l'adopció i la recerca de la identitat, embolcallada de ciència-ficció. 'Farishta' és una "novel·la híbrida", segons l'autor, que combina diversos gèneres. Està escrita en primera persona, a través del diari de la protagonista però utilitza les cartes, els dibuixos, els informes mèdics per sortir d'aquest punt de vista narratiu i dosificar el suspens al lector. 

I aquesta és la clau de la novel·la. D'una banda, Pastor dosifica a la perfecció la quantitat d'informació que ha de donar al lector perquè la història pugui avançar, i de l'altra, amb el diari de Farishta, el fa empatitzar amb ella fins al punt d'estimar-se-la. "Acostumo a començar, fer una presentació del personatge de manera relaxada perquè el coneguis i t'idenfitiquis. I quan ja estàs tranquil com a lector, i t'estimes el personatge, li comencen a passar coses angioxants. I aquesta angoixa te la fas teva", ha argumentat. 

El procés d'adopció

Diu Marc Pastor que aquesta novel·la està escrita a quatre mans: una part l'ha feta el Marc Pastor abans de ser pare, i l'altra el Marc Pastor pare. Ens interroga sobre el negoci de la fertilitat i els límits de l’evolució científica, sobre el preu que estem disposats a pagar per ser pares i sobre determinats usos detestables dels infants.

Del procés de creació de la novel·la Pastor destaca que "jo estava en un procés d'adopció i començo a escriure la novel·la. I vaig pensar a fer un relat curt. Però el meu entorn em va dir que la història era massa poderosa i que havia de fer una novel·la. Tenia dos anys fins a l'adopció. Volia explicar les pors que tenia abans de ser pare o mare. Tots són pors. És el gran salt. La primera fase de la novel·la, 'em pregunto si serem bons pares', és la més personal que he escrit en una novel·la. 'Farishta' va d'aquesta por i també de la por dels fills, de com els fills veuen els pares adoptius.

El control sobre la vida

L'autor ens fa reflexionar sobre la lluita pel control sobre la vida, la submissió que uns volen exercir sobre els altres, i com això comença en l’inici de tot plegat, en el ventre de la mare. "Els 90 és l'últim moment abans de la hiperconnexió. L'últim moment que podem estar sols al món abans d'estar connectats a tothom. Internet està a les beceroles i envio una protagonista al Pacífic i la faig desaparèixer. Per això situo la història a l'any 93. Em fascina molt aquella època que ens permetia tenir anonimat. Ara ja no podem".

Els protagonistes s'han apartat del món civilitzat i marxen a una illa gestionada per una empresa. "Aquesta companyia és propietària dels seus fills a la novel·la. No és tan different del que passa ara. Som propietat de les grans corporacions, de Facebook, de Google, en certa manera la nostra vida els pertany. Hi bolquem les nostres vides i ells mercadegen. A la novel·la està portat a l'extrem", ha comentat.

segueix-nos «