Diumenge 24

Març de 2019

Maria Mercè Cuartiella i Gerbrand Bakker guanyen el Premi Llibreter

En la categoria d'Àlbum Il·lustrat han estat guardonats Fabrizio Silei i A.C. Quarello

25/06/2012 16:50h

Maria Mercè Cuartiella i Gerbrand Bakker, dos autors pràcticament desconeguts, han guanyat la XIII edició del Premi Llibreter, que concedeix anualment el Gremi de Llibreters amb les novel·les 'Germans, gairebé bessons' i 'A dalt tot està tranquil', respectivament. En la categoria d'Àlbum Il·lustrat, ha guanyat el Llibreter l'autor Fabrizio Silei i l'il·lustrador A.C. Quarello per 'L'autobús de Rosa'.

'Germans, gairebé bessons', la tercera novel·la de Maria Mercè Cuartiella, explica la carrera a contrarellotge a què s'aboquen els germans Joan i Ester, i Raquel, la dona del primer, per aconseguir saldar un deute de joc, i posa de manifest les contradiccions d'uns personatges que necessiten ser estimats però que desconfien dels sentiments.

El jurat de Literatura Catalana del premi ha distingit 'Germans, gairebé bessons' de Brau Edicions, escriptora barcelonina resident a l'Empordà, per la seva capacitat "d'atrapar el lector amb una història absorbent i trepidant, viscuda per uns personatges reals, quotidians, que decideixen viure el seu destí amb desencant i soledat". El jurat ha elogiat així mateix el domini del diàleg de Cuartiella i l'habilitat per transmetre els pensaments més íntims de cada personatge amb minuciosa precisió.

A l'acte, Cuartiella ha dit que sempre ha tractat en les seves novel·les les relacions humanes i "en aquest cas volia parlar sobre la relació entre germans, una relació que no s'escull i de la que tots tenen una percepció personal" i "sobre aquest tema piloten dos subtrames, el temps i la pressió que imposa i els diners".

'A dalt tot està tranquil'
L'holandès Gerbrand Bakker, que també exerceix de jardiner i d'instructor de patinatge, ha guanyat el premi en la categoria d'Altres Literatures per la seva primera novel·la, 'A dalt tot està tranquil', publicada per Raig Verd, construïda a partir dels pensaments de Herlmer, una granger holandès que vol començar una nova vida i que cuida del seu pare malalt, amb qui manté una relació distant. El llibre, traduït al castellà per Julio Grande i al català per Maria Rosich, ha rebut diversos reconeixements internacionals com l'IMPAC 2010, que concedeixen biblioteques d'uns 40 països.

"Em segueix sorprenent que un llibre ambientat a Holanda guanyi premis a l'estranger, i això demostra que en el llibre hi ha alguna cosa que parla per a tots, un tema universal capaç de creuar fronteres", ha dit Bakker, que prefereix veure la seva novel·la més com "la descripció d'una atmosfera, que no d'una història". El jurat subratlla "la lectura intimista que fa sobre personatges i situacions expressats amb un detallisme emocionat i distant".

'L'autobús de Rosa'
En la categoria d'Àlbum Il·lustrat, ha guanyat el Llibreter
 l'autor Fabrizio Silei i l'il·lustrador A.C. Quarello per 'L'autobús de Rosa' de BFE, basat en un fet històric que va ser fonamental per al final de la segregació racial als Estats Units. En aquesta història, un avi afroamericà i el seu nét visiten l'autobús en què la ciutadana negra Rosa Parks es va negar a cedir el seu seient a un home blanc als EUA de 1955, un fet que va provocar una onada de protestes encapçalades per Martin Luther King i que va suposar el final de les pràctiques de segregació racial.

segueix-nos «