Dimecres 16

Octubre de 2019

Mor Joana Biarnés, la primera dona fotoperiodista de l'Estat

20/12/2018 09:45h

Ha estat aquesta nit passada després d'una complicació sobtada de la seva salut. Tenia 83 anys. Joana Biarnés va ser la primera reportera gràfica del periodisme català i espanyol. La seva càmera va retratar personalitats com Dalí, Orson Welles o els Beatles i les seves imatges mostren una etapa clau del segle XX a l'Estat espanyol.

L'exalcalde de Terrassa i amic personal de la fotògrafa, Jordi Ballart, és qui ha fet pública la trista notícia a través d'una piulada a Twitter.

 

  

Nascuda a Terrassa el 1935, filla del fotògraf esportiu Joan Biarnés, va estudiar a l'Escola de Periodisme i, des de ben jove, va cobrir gràficament esdeveniments esportius en un món marcadament masculí. Les seves imatges mostren una etapa clau del segle XX, amb una Espanya empobrida pel franquisme, l'inici de la democràcia i l'obertura de la societat.

Va ser l'autora d'imatges de desastres naturals, va immortalitzar escenes quotidianes i va retratar personalitats com Lola Flores, Marisol, Massiel, Raphael o Orson Welles. També artistes de renom internacional com Dalí, Buñuel, Joan Manuel Serrat, Yul Brinner, Jack Lemmon, Clint Eastwood, Els Beatles i Roman Polanski. L'any 1985 va deixar de treballar per la premsa pel seu desacord amb l'estil 'groc' que considerava que s'havia imposat a la professió.

El seu arxiu es va redescobrir casualment el 2014 quan un documentalista buscava imatges de les inundacions a Catalunya el 1962 i va trobar les  fotografies, a través de les quals una jove Biarnés – encara aprenent – va immortalizar el desastre. Entre els molts premis i reconeixements rebuts s'hi compta la Creu de Sant Jordi o la Medalla d'Honor de Terrassa.

"Pots fer 60 fotos, però la que val només n'és una i aquesta ha d'explicar-ho tot", aquesta és una de les frases que millor resumeix la seva manera d'entendre l'ofici de fotoperiodista.

segueix-nos «