Diumenge 21

Octubre de 2018

La Xarxa

ESPECIAL INICI TEMPORADA CASTELLERA

"On són els límits dels castells? En el pes i la capacitat d'assaig"

Demà se celebra a Valls la diada de Sant Joan. Serà el primer cara a cara vallenc

23/06/2017 08:55h

Àudio:

L'exdirector científic de la Coordinadora de Colles Castelleres, Jaume Rosset, traumatòleg, ha assegurat al debat avui de 'L'entrevista' que des de fa uns anys "es fan millors castells perquè les colles assagen més i atrauen més gent. És un peix que es mossega la cua. La pregunta que ens fem tots és 'es pot mantenir aquest ritme?' Intuitivament, diries que no perquè per fer un castell d'onze has d'assajar més dies i suportar aquesta carrega de treball. Per tant, els límits els defineixen el pes del castell i la capacitat d'assaig". 

Rosset elogia els Castellers de Vilafranca i els posa d'exemple. "Em meravella el que han fet i la capacitat que han tingut de mantenir el ritme d'assaig durant tants anys. Si ells són capaços de fer-ho, per què no ho poden fer també altres colles?". El rejoveniment de les colles és un factor que explica, segons l'expert, la consecució de millors castells. 

Límit dels castells: el pes i la pinya

Rosset veu el "topall dels castells no tant en l'alçada, sinó en el pes total de la construcció. Significa aguantar més quilos i sobretot si cau que no generi lesions importants. Un exemple: un quatre de deu amb folre, manilles i tronc pesa 13 tones. La pinya ha d'aguantar el pes de tres elefants!". Per al traumatòleg, el més important és saber quina dimensió ha de tenir cada pinya per a cada castell i apostar per realitzar-ne un estudi. "Cal avaluar quins avantages tindria fer un estudi però crec que serien immensos. L'inconvenient principal potser seria que castells que ara veiem, no els veuríem. Però no estic tan segur que canviés el nombre de castells de gamma extra, sinó que les colles haurien de destinar més recursos a coses a les quals ara no els dediquen". Aconseguir la gent suficient per fer els cordons necessaris per aixecar, per exemple, un tres de deu. 

Agilitzar les diades

El director i copresentador del programa 'Dosos Amunt' de la Xarxa, Carles Cortés, reclama solucions per agilitzar el ritme de les diades castelleres "sense anar mai en contra de la seguretat". I Santi Terraza apunta una possible fórmula: "fer actuacions amb més colles. A Valls, per exemple, si una colla cau el més normal seria que es passés a una altra, però això és impensable en la mentalitat de la colla vallenca".

La guerra dels drets

Enguany ha esclatat un conflicte entre els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella i els Minyons de Terrassa i el gruix de les colles incloses a la Coordinadora de Colles Castelleres per la gestió dels drets d'imatge. Segons el director de la revista 'Castells', Santi Terraza, "aquestes tres colles no comparteixen alguns elements de la proposta de la gestió dels drets que no accepten: la cessió dels drets de propietat intel·lectual, la cessió de drets de totes les actuacions de l'any i l'ús que en pugui fer la Coordinadora cedint els drets a tercers actors. No volen signar el document de la Coordinadora, que es basa en un acord aprovat per àmplia majoria en assemblea". Terraza considera que "no seria positiu que el món casteller no fos capaç de posar-se d'acord. Hi ha qui té la necessitat de marcar diferències, marcar paquet i treure possibles rèdits."

segueix-nos «