Dijous 18

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Lluís Pasqual, director del Teatre Lliure

"Plegaré quan el Lliure ja no em necessiti"

Pasqual ha avançat que al gener el Lliure farà un homenatge a Carles Santos i al febrer s'estrenaran 12 càpsules sobre el Procés

13/12/2017 10:34h

Àudio:

"El teatre és una relació de persona a persona. Això és artesania. Per a cadascú és diferent. Les mateixes paraules, rebudes per una o altra persona, sonen diferent. La poesia que emana un actor dona aquesta diferència. Això es fa amb les mans, amb la mirada". És la mirada del món del teatre de Lluís Pasqual, director del Lliure. Un apassionat de les arts escèniques que ha dit a 'L'entrevista' que "plegaré quan el Lliure ja no em necessiti". 

Tot i tenir contracte fins al 2019, Pasqual no descarta allargar el mandat si així ho decideix el Patronat del Teatre. "Plegaré quan aquesta feina ja no em diverteixi, ja no em sorprengui. El teatre és per a éssers que no aguantem la soledat, al teatre tot es fa amb algú, sempre hi ha algú més amb qui compartir, que et modifica la teva visió. I això és preciós. Mentre aquest grup de gent m'entusiasmi i em pugui sorprendre, hi seré. El dia que això no passi... hi ha moltes coses a fer al món i molta gent", ha sentenciat. 

El públic del Lliure

L'any passat el Teatre Lliure va celebrar el quarantè aniversari. Enrere queden milers de muntatges, d'artistes, de directors però, sobretot, d'espectadors que sempre han estat fidels a aquesta sala. Pasqual ha dit "que el nostre públic va créixer amb nosaltres. I això ens ha ajudat a matenir-nos tot i la crisi econòmica". 

El teatre, però, ha patit una metamorfosi i el Lliure n'ha estat capdavanter. "La vista està més posada en l'actor, s'ha fet més responsable d'explicar les històries i no tant la posada en escena. Els grans decorats s'han acabat. El teatre ha anat canviant de forma, de continguts. I a més, no te'l pots baixar per internet. O hi ets, o no hi ets. I per això ha sobreviscut a l'aparició del cinema, la televisió i de totes les pantalles que ens envolten avui dia", ha reblat. 

La màgia del teatre, segons Pasqual, també rau en el diàleg que estableix amb els espectadors, per això ell com a director defensa que la realitat s'hagi colat en els escenaris. "En un moment en què el diàleg no existeix... tothom s'atropella a ràdios, televisions, tothom fa la pregunta però ningú escolta la resposta... el teatre és un lloc on hi ha silenci, has d'aguantar a escoltar totes les raons dels actors, has d'estar callat i fer l'exercici d'escoltar el que els passa als altres i no pots interrompre aquest exercici. Només per això ja val la pena que el teatre existeixi", ha argumentat. 

L'homenatge a Carles Santos

El Lliure prepara un homenatge al compositor i pianista valencià Carles Santos, qui va morir el 4 de desembre. Pasqual ha avançat a La Xarxa que serà "el 13 i 14 de gener. Serà un espectacle on participarà tota la família artística de Carles Santos. Ell era el creador més lliure de tots els que fem teatre en aquest país, el que arribava més lluny amb les seves obsessions i la seva llibertat. Serà un recull de moments que ell mateix va crear, amb molta part audiovisual. Hi haurà una sorpresa final amb pianos. Serà un acte d'amor. El Carles ha estat molt lligat al Lliure. Va fer els arranjaments del tercer espectacle que es va estrenar al teatre", ha explicat.

Aquesta capacitat de la programació del Lliure d'adaptar-se als esdeveniments que l'envolten també tindrà novetats per al febrer. S'estrenaran dotze càpsules sobre el Procés. Elaborades per sis autors i sis autores, tractaran temes com el referèndum de l'1-O, l'arribada del vaixell Piolín o altres esdeviments que han marcat l'actualitat política dels últims mesos a Catalunya.   

segueix-nos «