Dimecres 12

Desembre de 2018

La Xarxa

Entrevista Pau Miró, dramaturg

Què passa que per no complicar-nos la vida deixem de dir moltes coses?

Miró va estrenar ahir 'Un tret al cap' a la Sala Beckett de Barcelona

06/07/2017 11:09h

Àudio:

Pau Miró ha iniciat una nova etapa dramatúrgica amb el muntatge 'Un tret al cap' que ahir es va estrenar a la Sala Beckett de Barcelona. L'obra està protagonitzada per una periodista -Emma Vilarasau- que es qüestiona la seva professió, la falta d'ètica en determinats moments i l'autocensura. El muntatge gira entorn de les relacions personals amb una germana gran -Imma Colomer- a qui la protagonista no s'atreveix a dir moltes coses. El triplet el tanca Mar Ulldemolins que interpreta una jove que ha estat acomidada d'una empresa alimentària i que vol que Vilarasau expliqui la seva història. 

Una reflexió sobre la societat "covarda que deixa de dir moltes coses per no complicar-se la vida. Vivim un moment delicat en relació amb l'autocensura. Què és el que diem? Què no ens atrevim a dir? Què passa en aquesta societat que, per no complicar-nos la vida, deixem de dir moltes coses? És una contradicció. Som més covards, hi ha un punt de comoditat excessiva", ha reblat.

La censura

Un dels temes de l'obra és la censura, no només aplicada a l'àmbit periodístic, sinó aplicada a la vida quotidiana. Miró creu que l'autocensura "és una mena d'esport molt estès a tots els àmbits. Què puc fer sense acabar de trair-me? Aquesta pregunta ha sigut un motor per a mi. Me l'aplico com a director. Sempre vols agradar, complaure, sempre vols satisfer les expectatives... i tota aquesta inèrcia fa que es perdi alguna cosa de nosaltres". 

Però si ens fixem en l'àmbit periodístic Miró creu que "la professió té uns altres valors que han passat a ser preponderants. Em preocupa la veritat. Algú s'apropa a dir alguna cosa que s'assembli a la veritat? Hi podem confiar? El periodisme és un gran negoci i s'han de vendre diaris, s'han de fer un tipus de programes, s'ha espectacularitzat el dolor, un cert tipus de notícies. I tot això m'amoïna", ha advertit. 

Miró defensa que 'Un tret al cap' és "una carta d'amor al periodisme perquè apel-la a l'ètica periodística. Emma Vilarasau demostra el seu compromís amb aquesta ètica. El seu grau d'exigència és tal que es planteja deixar aquesta professió perquè no pot satisfer-lo".

segueix-nos «