Dilluns 26

Agost de 2019

Rècord Guinness de gegants

08/07/2003 14:37h

Una reunió de 260 gegants permetrà a la ciutat de Solsona entrar en el Llibre Guinness dels Rècords. Durant el darrer cap de setmana, 94 colles de Catalunya, Andorra, València, Múrcia i el País Basc han coincidit en els actes per commemorar el 25è aniversari del Gegant Boig, l’estrella indiscutible del Carnaval de Solsona. Els diferents caps de colla van signar diumenge un document on acreditaven quants gegants havien aportat a la iniciativa. Ho van certificar també l’alcalde de Solsona i el president del Consell Comarcal del Solsonès, que seran els encarregats de donar a conèixer el resultat de la convocatòria als responsables de Guinness. A més de les signatures, els faran arribar fotografies, retalls de premsa i filmacions.

Tot i que cal esperar la resposta del comitè Guinness, la proposta solsonina té molts números per ser acceptada, ja que fins ara no existeix cap rècord similar.

Els actes de celebració van començar dissabte al migdia, amb la rebuda de les colles participants i animació a base de música i cercaviles. Diferents colles van exhibir els balls de gegants tradicionals de diversos llocs i finalment es va fer un sopar de germanor i una revetlla. El diumenge, les diferents colles es van reunir davant els Portals per desfilar fins a la plaça del Camp, on es va fer la gran plantada. També s’han pogut veure exposicions sobre el folklore tradicional solsoní i sobre la construcció artesanal de gegants.

Carnaval de gegants

La idea de fer una trobada gegantera de rècord va partir de la colla gegantera del Carnaval de Solsona, que buscava una manera original de celebrar els 25 anys del Gegant Boig, un dels més emblemàtics de la localitat però no el més antic. Creat l’any 1978, poc després trobaria la seva parella ideal en la Geganta Boja. Ben aviat van formar “la família més boja de Catalunya” i van néixer el Mocós i la Geganteta.

Però aquests no són els únics gegants que surten als carrers de Solsona durant el Carnaval. Durant les últimes dues dècades han proliferat ràpidament: El Xut (1981), el Tòfol-Nano (1983), la Draca (1984), els Nans (1985), el Comte de l'Assaltu (1986), l'Olímpic (1987)... La més jove és la Vaqueta, estrnada el 1997. Molts d’ells parodien els gegants oficials, els que surten per la festa major, i tots compten amb un ball propi creat per un compositor local.

segueix-nos «