Dissabte 19

Gener de 2019

La Xarxa

Entrevista Jair Domínguez, escriptor i músic

"Sempre m'he considerat primitivista"

Jair Domínguez ha publicat el seu primer disc, 'Caritat Humana'

15/06/2017 10:42h

Àudio:

'Caritat Humana' és una frase que en el seu dia va pronunciar el president del Barça, Joan Gaspart, i que ha inspirat l'escriptor i músic, Jair Domínguez, per posar nom a la seva banda. Els Caritat Humana acaben de publicar el seu primer disc, homònim. Un treball sense prejudicis, honest. "Volia fer el disc que em venia de gust i parlant del que em doni la gana. He sigut honest i sincer fent la música que m'agrada i les lletres que m'agraden. Si aquí es veu reflectit qui soc i com soc suposo que és per això", ha explicat Domínguez a l'espai 'L'entrevista' de La Xarxa.  

El disc és també per a ell un vehicle d'expressió. "Per a mi un disc és el lloc definitiu on pots dir el que vulguis, és el màxim. En un llibre, que penses que tens llibertat absoluta, pots arribar a pensar que l'editor et dirà que no ho posis. El disc ha estat el vehicle de llibertat màxima en la història de la humanitat i tothom hauria de dir el que pensa en un disc, sense tallar-se un pèl. Tot artista que es consideri músic o comunicador ha de poder dir el que vulgui, i més en un disc". 

Les polèmiques

El 2013 a través d'una piulada a Twitter Domínguez va assegurar que "el que necessita Espanya per reaccionar és un devastador accident aeri on morin de manera horrible tots els membres de la 'roja'". El text, que intentava ser una crítica punyent a la situació en què vivia el país, va prendre un altre to i els mitjans madrilenys el van posar en el punt de mira.

"L'autocensura és pecat mortal. Por no n'hi hauria d'haver tot i que per una piulada a Twitter et poden fotre al 'trullo', cosa que m'espanta... veus que es converteix en una bola de neu, et veten, et censuren. No sé quina por hi ha. Si estàs boig o ets un inconscient és cosa teva. La gent del teu voltant no ha de rebre", ha sentenciat Domínguez.

Llibertat espiritual

Jair Domínguez es defineix com a primitivista, una mena de disciplina filosòfica que pensa "que l'home en el moment que va deixar de ser caçador recol·lector i va passar a ser ramader, les beceroles de la civilització, va deixar de ser lliure. Necessitem un retorn espiritual a aquella època en què tothom deia i feia el qui li donava la gana. Prou d'aquestes imposicions absurdes que hi ha. Per exemple, no puc entendre que hi hagi un tribunal que es dediqui a intermediar en coses que hauríem de solucionar nosaltres", ha reblat. 

El moment històric

En el disc, Jair Domínguez carrega contra la justícia actual, però també hi posa referents de la seva infantesa i adolescència, com 'Bola de Drac' o el jugador del Barça Oleguer Presas. Això li permet mirar amb perspectiva i dir que "vivim un moment vital de la societat on s'han de dir les coses com són, s'ha de ser més valent en general i no ser tan gandul. Ens agrada que ens ho donin tot fet. I els polítics ho saben. I últimament ho fan tot ells perquè ja no tenim esma per actuar", ha advertit. 

El mes que ve Caritat Humana presentarà el disc a Barcelona i a partir del setembre ho farà per la resta del territori català. 

segueix-nos «