Dijous 18

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Cesk Freixas, cantautor

"Soc militant de la solidaritat, de l'estima i del respecte cap als altres"

Freixas té nou disc al mercat, 'Proposta'

05/07/2017 10:33h

Àudio:

De la protesta a la proposta. El cantautor penedesenc, Cesk Freixas, ha fet un disc que "tanca un cicle de voluntat, de voler dir segons quines coses amb les cançons. Venia del disc anterior, 'Protesta', aquest nou es diu 'Proposta'... Gairebé totes les cançons parteixen d'una base molt pessimista i a partir d'aquesta lectura, més realista, intento construir un relat més optimista, més de catarsi col·lectiva", ha explicat. 

 

 

Visió més humanista de la vida

Freixas vol, a través de les seves cançons, construir una idea optimista, "ens en sortirem, sempre que hi hagi implicació col·lectiva". El músic es declara "militant de la solidaritat, de l'estima i el respecte cap als altres. Trobo a faltar una visió més humanista de la vida que facilitaria aplicar polítiques més properes i més beneficioses per lluitar contra les desigultats i l'exclusió social. Trobo a faltar el cuidar-nos en genèric que comença per nosaltres mateixos. Sovint la gent mira molt per les seves coses i vivim en un món on és més fàcil criticar-ho tot i fer molt poquet per passar de la crítica a l'acció, posar les mans dins de la farina", ha sentenciat. 

La crisi dels refugiats

La reivindicació és una constant en les cançons de Cesk Freixas. Denuncia la invisibilitat de la pobresa, l'immobilisme social i també la gestió que els estats estan fent de la crisi humanitària dels refugiats. 

"És un dels temes que un no sap com tractar perquè s'ha normalitzat molt, però és un tema delicat per la salvatjada que suposa. Sentim una impotència molt gran quan determinades persones demanen refugi i l'Estat no els dona les eines per aconseguir-ho. Se n'han fet moltes cançons. És un tema que, a vegades, com a creadors hem banalitzat. Sembla que hi hagi determinats artistes que se n'aprofitin per treure rèdit. Per tant, s'ha de tractar de la manera més curosa i respectuosa cap a les persones que ho estan patint, que són els refugiats. A vegades tendim a glorificar el cantant i oblidem qui ho està patint. Estem parlant de vides humanes. Potser la nostra aportació ha de ser més arriscada, no només a través de les cançons, i anar a fer feina a un camp de refugiats. O anar amb Open Arms a ajudar a treure persones de l'aigua", ha reblat. 

La precarietat del sector

Freixas també ha exposat la situació en què viuen molts músics professionals, instaurats en la precarietat laboral. El cantautor creu que no hi ha prou corporativisme per denunciar la situació del gremi. "És un bon moment per la difusió de la música en català, s'ha eliminat prejudicis associats al fet de cantar en la nostra llengua. És un bon moment per la quantitat i la qualitat de les propostes que hi ha. Però en termes professionals és el pitjor moment que vivim com a treballadors de la música. Venim arrossegant mancances en el sector que ens impedeixen que els músics ens puguem dedicar plenament i sense precarietat al nostre ofici. És una llosa que s'arrossega en moltes feines", ha argumentat. 

El principal problema, segons Freixas, és que costa molt tirar endavant la lluita sindical perquè els músics "prou feina tenen a aconseguir que els surtin els números. La lluita col·lectiva és nul·la, hi ha un egoisme d'autoprotecció, de resistència que fa que la majoria de músics mirin per les seves condicions i no s'adonin que la lluita per la seva vida com a professionals ens beneficia a tots". 

segueix-nos «