Dijous 18

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Meritxell Serret, consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

"A la UE no li interessa perdre les aportacions de Catalunya, tampoc del seu sector agrari"

Serret ha avançat que en les pròximes setmanes s'aprovarà un decret que permetrà comercialitzar llet crua

19/01/2017 10:55h

Àudio:

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació no es planteja perdre els ajuts europeus per al sector, en un eventual estat català independent. Meritxell Serret ha dit a 'L'entrevista' que "els pagesos i ramaders catalans tenen un drets reconeguts a l'hora d'obtenir uns ajuts europeus per a la seva activitat. Algú els els hauria de treure. A partir d'aquí, la gestió d'aquests ajuts o la continuem fent des de Catalunya o si l'Estat no ens reconeix ja veurem què passa". 

Més arguments per alleugerir el temor del sector: "Si comptabilitzem el que aporta el sector agrari català a la UE, som aportadors nets. Per tant, a la UE no li interessa perdre les aportacions de Catalunya i del seu sector agrari. En l'escenari més dramàtic, si Europa no ens reconeix, Catalunya deixa de ser aportadora i, per tant, aquests recursos ens els autoadministrem. Però l'objectiu és seguir dins de la UE, tenim uns drets reconeguts i és dificil que ens els treguin", ha reblat. 

La fauna cinegètica

Un dels principals maldecaps de la conselleria és la lluita contra la fauna cinegètica. Avui es constitueix la comissió tècnica del Pla Interdepartamental per fer-hi front. Un grup de treball que estudia solucions específiques per a cada espècie i punt del territori. Serret ha explicat que "hem de fer actuacions molt centrades a cada espècie. En el senglar com a mesura preventiva potser les tanques poden funcionar. A ningú li agradaria veure un país ple de tanques, però en segons quins cultius, com el de la vinya, per exemple, és una mesura efectiva i hem d'anar avançant, però el cabirol salta les tanques". 

Una altra eina per lluitar contra aquestes plagues és la futura llei de caça, que es tramirarà aquesta legislatura. El text ha d'actualitzar una norma dels anys 70. La conselleria l'ha consensuat amb totes les parts implicades. 

La venda de llet crua

El govern també aprovarà en les pròximes setmanes un decret que permetrà la venda de llet crua i productes com el mató a les explotacions agràries. Fins ara es multava els ramaders que ho feien. Aquí la consellera insisteix que "la llet ha sigut un producte que en els últims anys ha tingut pocs prescriptors positius. Al contrari, a vegades, s'ha menystingut i volem reivindicar que una dieta equilibrada i mediterrània conté la llet i els productes làctics", ha sentenciat. 

Serrat ha avançat també que treballen per mantenir el programa de Llet a les escoles. Ara negocien amb el Ministeri que vol, via decret, canviar la normativa actual que posaria traves a aquest programa. Madrid vol que siguin les escoles les que contractin els productors de llet i no pas el govern, com fixa el model català. 

El relleu generacional

Una de les prioritats de la consellera és garantir el relleu generacional al camp. "Estem recuperant recursos per al sector agrari, per als joves i per modernitzar les explotacions. Des dels anys 60 ha sigut un sector que ha anat decreixent pel que fa a actius. Hem de canviar aquesta tendència perquè hi ha moltes oportunitats. L'any passat més de 700 joves es van incorporar al sector. Hem batut tots els rècords", ha argumentat. 

segueix-nos «