Dijous 18

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Javier Pacheco, secretari general CCOO Catalunya

"Amb el Pacte Nacional per la Indústria anem tard. Falten recursos"

Pacheco descarta de moment la convocatòria d'una vaga general tot i que admet que hi ha prou motius per fer-la

18/04/2017 10:39h

Àudio:

Falten recursos econòmics per reindustrialitzar Catalunya. Són declaracions del nou secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, a l'espai 'L'entrevista' de La Xarxa. Pachecho ha dit que acumulem més de dos anys de retard per tirar endavant aquest pacte i que amb la dotació actual, amb un increment d'11 milions d'euros previstos als pressupostos del govern, no n'hi ha prou. Encara, però, hi ha marge de negociació i aquesta setmana podria haver-hi algun avanç. "Anem molt tard. El 2014 ja teníem enllestit el pacte per la indústria amb tota la societat civil, però el govern va obviar el que dèiem. Hem perdut més de dos anys. Però més que temps falten diners".

La dotació pressupostària per reindustrialitzar el país aprovada pel govern suposa un increment d'11 milions d'euros. "Qualsevol possibilitat de pacte sense una dotació pressupostària per intentar impulsar la inversió privada, no arriba enlloc. Si no tenim diners, no tindrem més que una declaració a la qual nosaltres no donarem suport. Prou de declaracions d'intencions. Volem polítiques que arribin a la gent i a les empreses sobretot perquè tenim els recursos i les idees per dur-les a terme", ha reblat. 

Reconquerir drets

El nou líder de Comissions Obreres a Catalunya ha admès que la crisi ha fet perdre legitimitat als sindicats. Per aquest motiu un dels seus objectius és recuperar la confiança entre els treballadors. "Tenim una part de responsabilitat. No hem donat una resposta a la crisi. Hem resistit amb els instruments que teníem. Ara hem de recuperar els drets de la gent. Hem aconseguit mantenir viva la negociació col·lectiva, tot i la reforma laboral.

En el seu primer discurs, Pacheco va explicitar la necessitat de passar de la resistència a l'ofensiva. L'ofensiva passa per recuperar els drets dels treballadors, però també per la mobilització. Això no s'ha de traduir, necessàriament, en la convocatòria d'una vaga general a curt termini. "El problema és com som capaços d'aplegar cada cop més gent a la nostra reivindicació. L'ofensiva no és fer vaga cada quatre dies. Fer-la i guanyar-la és difícil. El que necessitem és sumar gent a la nostra reivindicació i entenem que ara és més fàcil que altres vegades, perquè l'economia creix. Aquí està la capacitat dels més de 21 mil delegats del sindicat", ha argumentat.

L'aixopluc territorial

Per captar suports el sindicat reforça la seva presència al territori. Ja hi era, però ara s'aplicarà un canvi d'estratègia. "Volem reforçar la nostra dinamització dels locals. Volem que sigui un espai on la gent s'assessora, conviu. Volem obrir els nostres espais a altres entitats o moviments socials que també lluiten pels drets dels treballadors. Tenim una estratègia que és la de l'arrelament, intentar emular els ateneus que teníem a final del segle XIX i del XX perquè la gent tingui, allà on treballa, el sindicat com un element de referència". 

segueix-nos «