Dijous 17

Gener de 2019

La Xarxa

Entrevista Joan Fontserè, director general del circuit Barcelona-Catalunya

"El circuit de BCN-Catalunya és molt més que dues setmanes d'activitat. És clau en la generació d'economia"

Fontserè ha anunciat que busquen un inversor privat per garantir l'estabilitat financera de la instal·lació

23/11/2016 10:57h

Àudio:

El circuit Barcelona-Catalunya és una peça clau de les economies del Vallès i de la conurbació de Barcelona. Són declaracions de Joan Fontserè, director general de la instal·lació, l'endemà que la CUP en demanés el tancament per considera poc ètic invertir diners de l'erari públic per una activitat de dos dies a l'any. 

Fontserè ha recordat que el circuit acull activitats diverses 320 dies a l'any, des d'entrenaments de ciclistes passant per aplecs de sardanes. Només es tanca un mes per fer-hi manteniment i vacances dels seus treballadors. Fontserè s'ha defensat de les crítiques dels cupaires assegurant que "no és només l'activitat dels dos grans premis. Hi ha més activitat que retornen al territori amb més de 340 milions d'euros que es converteixen en impostos i tenen un retorn a la societat. Per tant el circuit l'hem d'entendre com una peça clau en la generació d'economia del Vallès i de la conurbació de Barcelona "

El director general del circuit ha recordat que "la CUP té molt clares les seves polítiques que disten de l'existència d'aquest tipus d'instal·lacions. Però a nosaltres ens toca defensar-lo amb xifres, amb fets i amb realitats de més de 25 anys que han posicionat el circuit a nivell de país i internacional".

La lluita contra el canvi climàtic

Des de Catalunya Sí que es Pot també van carregar ahir contra el circuit. La diputada, Hortènsia Grau, va dir  que un esport que av de cremar combustible fòssil no té massa lògica quan s'està impulsant des del govern una llei per combatre el canvi climàtic. "Al circuit som sensibles a aquest fet i volem que el circuit compensi la petjada de CO2 que emet i poder convertir-se en el primer circuit del món amb petjada neutra de CO2" ha reblat. Els gesdtors del circtui treballen amb l'Institu Català de l'Energia per reduir les emissions de C02.

La rendibilitat del circuit

Tot el debat s'ha generat després que el govern aprovés ahir una injecció de més de 7 milion i mig d'euros per garantir l'estabilitat financera del circuit. Els seus gestors estran buscant inversors estrangers per no dependre tant de l'aportació de les administracions. Actualment hi inverteixen el govern, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de la capital catalana. 

Una de les possibilitats és vendre la marca del circuit a una empresa privada, com es fa amb els estadis de futbol. "S'està buscant el cognom del circuit. És una de les vies que ens pot donar més rendiment al circuit i que li donés visiblitat a la marca que s'associés al circuit" ha anunciat. 

La col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona

Amb l'arribada d'Ada Colau a l'alcaldia de Barcelona la relació entre el consistori i el circuit no passa pel seu millor moment. El govern municipal va reduir la seva aportació a la meitat, dos milions d'euros, perquè considera que l'activitat del circuit no genera una aportació directa per als veïns de la ciutat. Ara mateix estan en converses per renovar la col·laboració de cara al 2017. "Estem buscant altres fonts de finançament perquè l'Ajuntament pugui anar sortint del consorci. Però el que volem és que la capital del país no estigui del tot desvinculada del circuit perquè creiem que hi aporta molt" ha recordat. 

Els números vermells i la F1

A l'espera de tenir els números definitius del 2016, el circut tancarà l'any amb unes pèrdues similars a les de l'any anterior, uns 8 milions d'euros. Una xifra que Fontserè justifica, entre d'altres, per la retallada en l'aportació de l'Ajuntament. 

Però hi ha qui ha posat damunt la taula la xifra confidencial que paguen les ciutats que volen acollir un gran premi de Fòrmula 1 a l'empresa on participa Bernard Eclestone. Fontserè ha admès que s'abona aquesta quantitat secreta, amb contractes sotmesos a clàusules de confidencialitat. "Som una empresa pública i els nostres comptes són públics. Però hi ha una partida per la compra de drets de la F1 que per contracte no estem autoritzats a donar perquè entraríem en una batalla dialèctica entre ciutats. Per tant, no es fa pública aquesta xifra per no generar aquests conflictes entre ciutats a l'hora de fer negoci amb ells" ha admès. 

segueix-nos «