Divendres 19

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Jordi Baiget, conseller d'Empresa i Coneixement

El govern obre la porta a fer pagar per accedir als parcs naturals

Baiget també ha avançat que busquen inversió privada per al Circuit de Catalunya

15/12/2016 10:23h

Àudio:

El govern obre la porta a cobrar una entrada per accedir a la Fageda d'en Jordà, a la Garrotxa, o a altres parcs naturals. Ho ha avançat a l'espai 'L'entrevista' de La Xarxa Jordi Baiget, conseller d'Empresa i Coneixement. La mesura s'està estudiant amb els sectors implicats del territori per prendre una decisíó consensuada que permeti alleugerir l'excés de visitants que en algunes èpoques de l'any té el parc.

De fet, el conseller ha afegit que encara hi ha molt camí per recórrer amb els parcs naturals com a activitat turística. "Hem d'aprendre de països que respectant el medi ambient aprofiten els parcs naturals com una font d'ingressos en matèria turística. Regules accessos, regules aforaments i quan s'hi pot entrar i quan no". En el cas de la Garrotxa "determinats àmbits del Parc Natural de la Garrotxa i dels volcans estudiem que hi hagi possibilitat que es puguin fer determinades activitats amb entrades, amb regulació i que només hi hagi unes determinades entrades per dia", ha avançat.

El futur del Circuit de Catalunya

La Generalitat ha injectat al circut de Barcelona-Catalunya més de 7 milions i mig d'euros. L'objectiu és garantir l'estabilitat financera del circuit. La CUP argumenta que la inversió pública per una activitat de dos dies a l'any suposa pèrdues per a l'erari públic que estan fora de tota ètica. I des de Catalunya Sí que Es Pot critiquen que un esport que va de cremar combustible fòssil no té massa lògica quan s'està impulsant des del govern una llei per combatre el canvi climàtic.

Els defensors del circuit, però, asseguren que la infraestructura té un impacte econòmic de 340 milions d'euros a les poblacions més properes: Parets, Montmeló i Granollers però també arriba a ciutats com Barcelona. Les dades confirmen que des del 2009 el circuit genera pèrdues, l'any passat de més de 8 milions. També baixa el nombre d'assistents. Números vermells sobretot per culpa de la Fórmula 1.

Tot i que el debat està obert, el govern té clar que és una infraestrcutura beneficiosa per al país. Baiget ha avançat que "estem buscant si hi ha fons que puguin complementar el finançament del circuit. Poden ser vinculades a patrocinis, al nom del cictuir o a actuacions concretes que durant tot el calendari de l'any puguin fer aportacions al circuit de Catalunya. Tot això s'està treballant". 

El paper dels Mossos d'Esquadra

En plena picabaralla entre Junts pel Sí i la CUP sobre l'actuació dels Mossos d'Esquadra amb els detinguts per cremar fotografies del rei i també sobre si els Mossos garantiran la celebració del referèndum després de la nova suspensió del TC, Baiget ho té clar: "els Mossos són una policia democràtica i sotmesa als principis d'actuació d'un estat de dret. Els Mossos han actuat bé i la seva actuació no hauria de formar part del debat polític que al final sí que en lloc de sumar correm el risc d'anar dividint. I això no ens ho podem permetre", ha advertit.

segueix-nos «