Dijous 17

Gener de 2019

La Xarxa

Entrevista Javier Pacheco, secretari general de CCOO de Catalunya

"L'alentiment de l'economia no és un problema del procés"

Pacheco alerta que el sistema de pensions, mentre governi el PP, perilla

18/12/2017 10:21h

Àudio:

Dijous se celebren eleccions al Parlament de Catalunya i alguns partits atribueixen al procés sobiranista l'alentiment de l'economia catalana. Fuga d'empreses i inversions a l'expetativa són alguns dels seus arguments. Des de Comissions Obreres de Catalunya, el seu secretari general, Javier Pacheco, ha desmentit aquesta teoria. "L'alentiment de l'economia no és un problema del procés. No s'estan prenent mesures ni des de Catalunya ni des d'Espanya", ha reblat.  

Pacheco recorda que cal un canvi de model productiu que generi ocupació de qualitat i estable. "L'economia ha crescut un 3'5%, però això no ha revertit en els salaris dels treballadors". Els sindicats volen recuperar la confiança dels empleats perquè prenguin consciència de quins són els seus drets i els reivindiquin, si cal, al carrer. Tot i això, Pacheco no preveu una convocatòria de vaga general imminent, malgrat "que hi ha condicions de precarietat per fer-ho. Un 12% dels treballadors catalans estan sota el llindar de la pobresa", ha argumentat. 

Les pensions

La Seguretat Social abonarà al desembre 17.470 milions per la paga ordinària i extraordinària de les pensions, segons el Ministeri d'Ocupació. L'executiu no en té prou amb les cotitzacions socials i recorrerà a 4.200 milons d'euros del préstec que el Tresor va concedir a la Seguretat Social en els pressupostos generals per al 2017 i a 3.586 milions provinents del Fons de Reserva, l'anomenada guardiola de les pensions. Després d'aquesta nova detracció, el valor del Fons de Reserva se situa en 8.095 milions d'euros, el 0'73% del PIB, segons el Ministeri.

Pacheco ha alertat del risc que les pensions no estiguin garantides per a generacions futures i que es prioritzi un sistema de pensions privat. "El PP és un perill per garantir la viabilitat del sistema de pensions. Vol fer una transferència a un sistema privat de pensions, al dictat dels mercats i l'especulació financera", ha sentenciat. 

segueix-nos «