Divendres 19

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Josep Andreu, president de l'Autoritat Portuària de Tarragona

"És increïble que no tinguem un calendari per al corredor mediterrani"

Andreu ha anunciat que hi ha un inversor interessat a construir un hotel de luxe al port esportiu de Tarragona

09/06/2016 10:54h

El president de l'Autoritat Portuària de Tarragona, Josep Andreu, ha carregat des de 'L'entrevista' de La Xarxa contra Adif, l'ens que gestiona les infraestructures ferroviàries, per bloquejar el calendari de construcció del corredor mediterrani. "És increïble que no tinguem el calendari i això genera preocupació, decepció i una certa indignació" entre els agents econòmics de la demarcació. 

La falta de concreció en la construcció d'aquesta infraestuctura no només genera malestar. També fa que es perdin oportunitats per al creixement del port. Andreu ha explicat que ahir mateix una empresa interessada a invertir-hi va preguntar quan estaria a punt l'ample de via europeu perquè era una condició per apostar pel port tarragoní.

"El debat sobre la idoneïtat del corredor era fa quatre anys. Avui tothom veu la necessitat de fer-lo. Què està passant? Per què no posem un calendari? Cal que algú agafi el toro per les banyes i agafi els màxims responsables d'Adif, els assegui, els cessi o els canviï...", ha etzibat. Andreu ha assegurat que hi ha consens polític per tirar endavant el corredor i ha afegit que, en privat, la ministra de Foment li ha admès les dificultats que té amb Adif per fixar un calendari. "Hi ha tot un sistema, que és un gran 'establishment', que és molt complex de gestionar", ha denunciat. 

Amb la mirada posada en el sector dels creuers

Ara fa tres anys, el port va apostar per impulsar el mercat dels creuers. I enguany recullen els fruits perquè el nombre de creuers que faran escala a Tarragona es dobla, respecte a l'any passat, i arriba fins als 22. Andreu ha confirmat que la terminal provisional de creuers entrarà en funcionament entre el 2019 i el 2020 i això permetrà consolidar el sector.

Andreu ha admès que si volen créixer cal invertir en infraestructures: "No tenim unes infraestructures preparades per a un creixement important del nombre de creueristes. Tenim una terminal de creuers funcional, modesta, però que presenta moltes limitacions en cas que vulguem créixer". 

A llarg termini el port treballarà per construir una terminal definitiva, però és un projecte amb molta dificulat tècnica i un elevat cost que, de moment, mantenen en un calaix. 

Revitalitzar el port esportiu

Sí que hi ha novetats, en canvi, al port esportiu. O n'hi podria haver a curt termini. Andreu ha anunciat que hi ha un inversor per construir-hi un hotel de luxe, similar a l'hotel Vela de Barcelona. El màxim accionista del port esportiu, el club nàutic, està negociant "ara és el moment i tenim una oportunitat, a tres o quatre anys vista. Un inversor podria invetir en l'hotel i també en els locals comercials del port", ha afegit. 

La unitat portuària, una macroregió catalana

Sobre el debat que fa temps s'arrossega sobre si cal crear o no una zona portuària única Barcelona-Tarragona, per fer els dos ports més competitius, Andreu n'és partidari. "Tinc diàleg permanent amb el president del Port de Barcelona. El Port de Tarragona és complementari al de la capital catalana. Si el mercat demandés un súper port a Catalunya, jo no hi estic en contra. Però el que no pot ser és que el port gran esclafi el petit. Si el plantejament és de sumar no tinc cap inconvenient a obrir el debat, aquesta reflexió, però sense des de la visió de la complementarietat", ha argumentat.  

Mira 'L'entrevista'

segueix-nos «