Dissabte 19

Gener de 2019

La Xarxa

Entrevista Lluís Salvadó, secretari d'Hisenda del govern i secretari general adjunt d'ERC

"Flix és l'expressió de com s'han fet les coses a l'Estat espanyol, sovint amb la participació dels governs catalans"

Salvadó alerta que si no s'aproven els pressupostos, no hi pot haver govern

20/12/2016 10:35h

Àudio:

L'empresa pública estatal que havia de netejar el pantà de Flix no va acabar la feina. Queden 150 mil tones de fang contaminat que no es podran retirar immediatament perquè l'empresa ja havia començat a desmantellar l'operatiu. Els residus tòxics no són només dins el pantà. Els experts alerten de la perillositat dels que s'amunteguen als terrenys de la fàbrica i demanen un pla rigorós per eradicar-los abans que Ercros finalitzi l'activitat. Des del govern, el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, ha carregat contra l'Estat per la gestió que n'ha fet. En declaracions a l'espai 'L'entrevista' ha dit que "Flix és l'expressió de com s'han fet les coses a l'Estat espanyol durant dècades, sovint amb la participació dels governs catalans. Val la pena fer un punt de profunda autocrítica", ha admès. 

Salvadó ha afegit que Ercros ha de netejar la zona abans de cessar l'activitat i ha avançat que en cas contrari el govern esgotarà totes les vies possibles per obligar la companyia. "Arrossegarem l'herència d'aquesta cultura de fer les coses tan malament durant molts anys. Perquè el problema de l'embassament, estem en la fase final, i estic convençut que posarà tots els recursos per acabar l'obra com cal. Però evidentment hi ha la segona part, que són tots els sòls contaminats a l'entorn de la planta. Una vegada que Ercros pretén tancar la seva activitat hem de ser molt contundents a exigir responsabilitats. Ercros no pot abandonar Flix sense posar desenes de milions d'euros per netejar i descontaminar els sòls", ha reblat. 

El debat dels pressupostos

El Parlament debat a partir d'aquesta tarda els pressupostos del govern amb el compromís de la CUP de votar en contra de les esmenes a la totalitat que hi presenti l'oposició i garantir així que els comptes d'admeten a tràmit. El secretari d'Hisenda ha recordat que fa mesos que negocien els comptes amb els anticapitalistes, però ha afegit que "la negociació continua fins al darrer dia. Durant la tramitació hi continuarà havent un marge perquè dins del sostre designat per a cada departament puguem continuar millorant els pressupostos, no només amb aportacions de la CUP, també amb aportacions de la resta de grups". 

Els anticapistalistes no decidiran fins al 28 de gener, en una reunió de la formació, si donen suport o no als comptes. Salvadó ha alertat, però, que "sense pressupost no hi ha govern. Venim d'una qüestió de confiança perquè no hi va haver pressupost. Si ara no torna a haver-hi pressupost no farem una segona moció de confiança. Entrarem en un bucle molt absurd". Aleshores l'escenari possible són unes noves eleccions, però Salvadó ha recordat que "és potestat del president convocar-les".

La reforma fiscal 

La CUP, el PSC i Catalunya Sí que Es Pot, reclamaran canvis en l'IRPF i en els impostos al patrimoni o a successions, per fer-los més progressius i incrementar-ne la recaptació. El PDECat, però, ja ha avisat que no admetrà més canvis impositius. Salvadó ha avaçat que el marge de negociació és escàs "necessitem donar-li certa estabilitat sobre l'impost de successions. El marge de maniobra és quirúrgic. No dic que no n'hi hagi. Tot el sistema fiscal és perfectible, però en tot cas l'increrment de recaptació l'hem d'aconseguir amb nous tributs, en la línia dels tributs mediambientals", ha argumentat. 

segueix-nos «