Dijous 18

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Camil Ros, secretari general de la UGT a Catalunya

"La futura llei del comerç de Catalunya és un nyap absolut"

Ros defensa que Catalunya prioritzi la indústria de l'automoció, l'agroalimentària i la química per sortir de la crisi

26/09/2016 10:15h

Àudio:

El govern aprovarà abans que acabi l'any la nova llei de comerç a Catalunya. Després, durant el primer semestre, l'hauria de ratificar el Parlament. La norma amplia els horaris d'obertura i liberalitza les rebaixes, és a dir, els períodes de descomptes ja no estaran fixats i se'n podran fer tot l'any. La proposta no té el vistiplau dels sindicats que alerten que empitjoraran les condicions laborals dels treballadors del sector. El secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, ha dit a l'espai 'L'entrevista' de La Xarxa que "no sé com ho han fet, però fa la sensació de nyap absolut".

"Han intentat fer la llei madrilenya que és que es pot fer tot a tothora, limitant només els festius, però la resta em provoca una sensació dolenta"

Tot i això, Ros confia que durant la tramitació parlamentària es pugui modificar el text.

Un futur Ikea a Salt

Salt, al Gironès, ha donat el vistiplau al pla per desenvolupar la zona sud del municipi, un projecte que té com a emblema una botiga d'Ikea. Aquest cap de setmana s'ha fet una consulta i avui l'Ajuntament ja es posa a treballar. L'alcalde considera que el gran centre de mobles és compatible amb el petit comerç local. Diu que poden establir sinergies interessants. Però des de la UGT, Camil Ros alerta que Ikea acostuma a generar contractes precaris. "El problema d'aquest debat és que sembla que sigui una qüestió de vida o mort: si no ve no sé qui, això serà la debacle. Els problemes de Salt i del Gironès de l'atur no els solucionarà Ikea. A part, els contractes de treball d'Ikea no són dels millors del sector, són dels pitjors. Tot el que sigui per a l'activació econòmica és bo, però s'ha de fer ordenadament. En aquells terrenys que es volen requalificar també s'hi pot posar indústria", ha sentenciat Ros. 

El Pacte Nacional per la Indústria

Justament, Ros ha recordat que el govern s'ha compromès a reactivar la indústria catalana amb un pacte que encara està a les beceroles. Hi va haver una primera reunió abans de l'estiu i ara els sindicats estan pendents d'un nou calendari de trobades. Ros adverteix que "Catalunya ha de prioritzar la indústria de l'automoció, l'agroalimentària i la química com a grans tractors de l'economia i a la resta trobar elements de suport. En aquest país estem massa acostumats a grans consensos en política industrial, model productiu i FP i a poques concrecions. Aquest és el repte. Fins ara he participat en algunes d'aquestes negociacions i en sóc molt escèptic". 

La crisi encara arrossega empreses tradicionals

Ros ha recodat que encara no hem sortit de la crisi i un exemple és el cas de l'empresa de Blanes, a la Selva, Nylstar. "Cal trobar un comprador industrial perquè els terrenys són llaminers. S'hauria d'implicar molt més la Generalitat tot i que no té competències. En aquests moments la propietat està jugant a la puta i la ramoneta", ha assegurat. 

Recordem que la direcció de l'empresa tèxtil va canviar l'expedient de regulació d'ocupació, que afectava els 155 dels 216 treballadors, per un de temporal de tota la plantilla fins al 31 de desembre. Es guanya temps a l'espera de trobar un comprador que reactivi l'activitat en el futur.

segueix-nos «