Diumenge 21

Octubre de 2018

La Xarxa

L'economista Miquel Puig analitza la conjuntura econòmica del moment

"No hem de crear molts llocs de treball, sinó bons llocs de treball

22/06/2016 11:32h

Amb aquesta filosofia l'economista Miquel Puig renega de l'actual model econòmic espanyol que, tot i haver superat ja el pitjor de la crisi "no ha servit per aprendre res". En declaracions a l'Entrevista de La Xarxa, Puig considera que, tot i ser líders en creació d'ocupació a Europa, el problema és que són "uns llocs de treball de baixa qualitat que els nostres fills no volen perquè tenen una alta formació i per això hem de portar immigrants per ocupar-los". 

Segons Puig aquest plantejament és erroni, sobretot en sectors estratègics per l'economia del país com és el turisme. Per Puig aquest sector "és la solució, però no l'estem aprofitant bé" ja que els empresaris s'aprofiten de l'actual reforma laboral en vigor per aplicar sous més baixos del que preveuen els convenis sectorials, com ja passa amb l'hosteleria. Per Puig, és un peix que es mossega la cua i posa d'exemple el cas de les cambreres de pis dels hotels. Una feina ue s'acaba cobrint amb ciutadans immigrants amb sous molt baixos. Un sector de la població activa que, pels seu nivell d'ingressos, queden exempts d'alguns impostos, però continuen sent beneficiaris dels mateixos drets socials que la resta de ciutadans que cotitzen més. Per això, diu Puig "estem subvencionant l'habitació d'hotel del turista que vé al nostre país". L'economista creu que la solució passa perquè la gent "treballi per un sou digne, d'aquesta manera serien més productius, més rics i i equitatius", una solució que passa per "un salari mínim més alt i formació, no als universitaris, sino a tots els altres". I tanca el discurs amb un exemple ben clar: "si els cambrers féssin una FP de grau mitjà, segurament no tindríem tants cambrers, però sí millor pagats".

No passa res per tenir els pressupostos prorrogats

Miquel Puig ha tret ferro al fet que l'actual govern de la Generalitat hagi de gestionar uns pressupostos prorrogats, una situació, diu "gens anòmala", ja que quan no hi ha majoria absoluta, la gestió es basa en el pacte. Aprofita per desvincular la situació política actual de la fi de la crisi ja que "la crisi va acabar el 2013 i des de llavors anem cap amunt, hi hagi govern o no, hi hagi pressupostos o no.La prova és que Espanya no té govern des de fa mesos i l'economia va molt bé. Les exportacions i el turisme seguiran com una moto hi hagi pressupostos o no".

Mira 'L'entrevista'

segueix-nos «