Diumenge 21

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Joan Carles Gallego, secretari general de Comissions Obreres de Catalunya

"Si es mantenen les polítiques antisocials la conflictivitat estarà servida"

Gallego ha demanat al govern de la Generalitat que obri un debat i una negociació sobre els pressupostos amb les entitats socials, sindicals i agents econòmics

28/10/2016 10:21h

Els sindicats estan a l'expectativa del nou govern que s'ha de configurar a Madrid, un cop Mariano Rajoy superi el debat d'investidura. Això serà dissabte i encara caldrà esperar un mes perquè es formi el nou executiu. Res fa pensar, de moment, que el PP estigui disposat a derogar la reforma laboral, tan criticada pels sindicats que n'exigeixen la seva derogació. I alerten que si les polítiques socials no canvien, no milloren, hi haurà mobilitzacions. És l'advertència que ha fet des de l'espai 'L'entrevista' de La Xarxa el secretari general de Comissions Obreres de Catalunya, Joan Carles Gallego: "Si intenten mantenir o aprofundir les reformes antisocials que s'han fet els últims anys, la conflictivitat està servida". 

Tot i aquest advertiment, Gallego dóna un marge al futur govern. "La nostra intenció no és la conflictivitat. La nostra intenció és traduir la riquesa econòmica en guanys per als treballadors. Per això exigim al govern i als empresaris que, en els espais de negociació que corresponguin, canviem les lleis. Ho haurem de veure". 

Gallego no descarta cap forma de lluita, però afegeix que s'hauran de situar en funció de com responguin el govern i els empresaris.

"Estem en una situació diferent a la de fa tres anys. Hi ha recuperació econòmica, febre i incerta, i els treballadors volem la part del pastís que ens toca, la part de la riquesa que ens toca"

La pobresa es cronifica i té cara de dona

"La pobresa i la precarietat tenen cara de dona. L'atur disminueix, però més en els homes que en les dones. Si mirem la desprotecció social veiem que les dones són més pobres que els homes". Joan Carles Gallego insisteix que cal incidir en les polítiques d'igualtat que permetin acabar amb la bretxa salarial. Ho diu l'endemà que un informe del Fòrum Econòmic Mundial alertés que la diferència de salaris, la igualtat, no s'aconseguirà fins d'aquí 170 anys. "Cal canviar l'estereotip de gènere de les professions. No hi ha res que ho sustenti".

La negociació dels pressupostos del govern

En plena negociació dels pressupostos del govern, entre Junts pel Sí i la CUP, Gallego ha lamentat que el debat no s'obri a tots els agents econòmics. "Negociació pressupostària no vol dir que dos partits es tanquen en un despatx. Vol dir que hi ha d'haver debat social. No hi ha espais de diàleg social on les organitzacions sindicals i empresarials puguem dir, prèviament a l'elaboració dels pressupostos, quines són les nostres prioritats. Hem fet una carta i no hem rebut cap tipus de resposta. Haurem d'esperar que els pressuspotos estiguin prèviament pactats, amb la qual cosa ja no pots tocar res", ha retret. 

Gallego ha explicat que hi ha quatre qüestions clau que haurien d'incloure els comptes: la lluita contra la pobresa, la lluita per la creació d'ocupació en termes de qualitat lligada a la reversió de la política de retallades, polítiques de suport a la reactivació econòmica i la recuperació de les condicions de treball dels empleats públics. 

El dret a decidir

Gallego ha deixat clar que el sindicat que representa està amb el dret a decidir. "En aquests darrers temps hi ha hagut una certa instrumentalització d'aquest concepte. Algú ho ha utilitzat en benefici de partit. El que entenem és que cal recompondre la màxima unitat política i social a Catalunya al voltant d'aquest problema real que existeix", ha demanat. El líder sindical no veuria amb mals ulls convocar de nou el Pacte Nacional pel Dret a Decidir com va reclamar fa unes setmanes l'expresident del Parlament, Joan Rigol. 

segueix-nos «