Dilluns 26

Agost de 2019

La Xarxa

44 alcaldes catalans sota sospita per cobrar sous il·lícits

Un informe dels Mossos d'Esquadra revela sobresous als alcaldes de la Federació de Municipis en concepte de dietes i desplaçaments

04/07/2014 08:27h

Catorze dels alcaldes que podrien haurien cobrat sous il·lícits de la Federació de Municipis tornaran els diners. Però no tots s'han compromès a tornar els diners; el socialista Josep Fèlix Ballesteros, de Tarragona, és un dels que neguen la major i asseguren que mai han cobrat res irregular de l'entitat. Són alguns dels 44 batlles d'una llista que s'està investigant per haver rebut presumptament sobresous encoberts de l'entitat municipalista sota el mandat de Manuel Bustos. Les acusacions neixen d'un informe dels Mossos d'Esquadra que forma part del Cas Mercuri. El text l'ha fet públic la Plataforma 'Sabadell Lliure de Corrupció' i no descarta demanar la imputació dels 44 alcaldes que hi apareixen.

Els cinc alcaldes de CiU i els nou d'Esquerra Republicana investigats faran efectiu el pagament de les retribucions cobrades que estan sota sospita. Es queixen però de l'opacitat en la gestió de Bustos i asseguren que aquests diners es justificaven com una part del seu sou per formar part de l'entitat. 

De moment, la jutge que instrueix el Cas Mercuri no ha fet cap imputació pel que fa a aquesta nova branca de la trama de corrupció que presumptament liderava l'exalcalde de Sabadell.

La trama consistiria en què tots els alcaldes haurien cobrat sobresous en concepte de dietes i desplaçaments per pertànyer a la Federació de Municipis. La trama estaria orquestrada per Manuel Bustos, exalcalde de Sabadell i expresident de l'entitat. Ell era qui tindria el sou més elevat: 24.000 euros en dietes en 2 anys.

La jutge del Cas Mercuri considera que els sous són il·lícits perquè no es cobraven segons les funcions desenvolupades. La prova, diu la magistrada, és que aquestes quantitats s'han seguit cobrant en períodes de vacances o d'inactivitat política. Tampoc respon a la lògica dels desplaçaments, perquè alcaldes de ciutats del voltant de Barcelona cobraven més que altres que es desplaçaven des de més lluny.

La majoria de noms que surten a la llista, fins a 23, són del PSC. Per exemple, Xavier Amor, actual president de la Federació de Municipis; Núria Marin, alcaldessa de l'Hospitalet; Víctor Orrit, de Tremp, Estanislau Puig, de l'Escala; o exalcaldes històrics com Lluís Miquel Pérez de Reus i la gironina Anna Pagans.

Però la polèmica esquitxa la majoria de partits polítics. Apareixen nou càrrecs republicans, com els alcaldes de Solsona, Ripoll i Manlleu; 5 d'Iniciativa per Catalunya, on destaca Lluís Tejedor del Prat de Llobregat; 5 de CiU, com Carles Pellicer de Reus, i 2 del PP, com Manuel Reyes de Castelldefels. 

Les quantitats que rebia cadascú eren molt dispars. Des dels 24,000 euros de Manuel Busctos, uns 1.300 al mes, fins als 12.800 de l'alcalde del Prat.

segueix-nos «