Dilluns 22

Juliol de 2019

CiU i PP eliminen l'impost de successions

"Hem assistit a l'escenificació d'un pas previ", diu el PSC, que augura un acord "de la dreta" pels Pressupostos

01/06/2011 15:09h

El Parlament ha aprovat aquest dimecres l'eliminació de l'impost de successions amb els vots favorables de CiU, el PP i suport de JOan Laporta, i amb el rebuig de la resta de grups. El procediment d'aprovació de la reforma legislativa, per lectura única i sense obrir un procés ordinari de tramitació, ha estat criticat per tots els partits de la Cambra. "Ha estat un ferm compromís polític del partit que ha tingut el més ampli suport de la ciutadania", ha argumentat el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell per justificar l'eliminació tributària que comportarà que el Govern deixi de recaptar uns 50 milions d'euros aquest any, segons càlculs del dirigent. La supressió del tribut "beneficia una minoria del 6% de la població de Catalunya amb més patrimoni i perjudica la majoria", ha dir el diputat d'ERC, Sergi de los Ríos, per copsar l'argumentari de l'oposició.

Mas-Colell s'ha emparat en els 550 milions que el Govern va deixar de recaptar amb la penúltima modificació de l'impost aprovada la darrera legislatura per treure importància a la xifra que deixarà de recaptar l'Executiu amb la pràctica supressió de l'impost, a partir de la reforma legislativa aprovada avui. La modificació legal aprovada rebaixa fins a la seva pràctica desaparició, a través d'una bonificació del 99% de la quota tributària per als cònjuges, descendents i ascendents directes, i avança la tercera fase de la reforma del 2009 amb efectes retroactius a 1 de gener del 2011.

Un cop reformat l'impost per l'anterior Govern, el PSC considera "una injustícia" que l'actual Executiu elimini les successions. La portaveu socialista, Rocío Martínez Sampere, ha justificat el rebuig del seu grup a la supressió del tribut per la necessitat de recaptar uns diners "el 6% de la població amb més riquesa de Catalunya". "No s'entén en absolut que en època de crisi no es pugui posposar l'eliminació de l'impost", ha demanat la portaveu del grup socialista, que demana una pròrroga d'un any perquè entri en vigor la reforma de la llei.

Joaquim Nadal ha revelat un "intent reiterat" dels socialistes d'arribar a un pacte amb el Govern per posposar la supressió. Segons el cap de l'oposició, l'acord entre CiU i PP per ampliar a les donacions la supressió tributària demostra "el gir a la dreta del Govern". "Hem assistit a l'escenificació d'un pas previ", ha vaticinat Nadal de cara a un hipotètic suport del grup popular perquè CiU pugui aprovar els pressupostos de la Generalitat d'aquest 2011. El PSC hi votarà en contra i presentarà una esmena a la totalitat.

El PP ha vist com deu anys després de reclamar al Parlament l'eliminació de l'impost, CiU li ha donat l'oportunitat de tirar endavant la reforma i posar fi a un tribut injust i confiscatori", per això el grup popular ha donat suport a la modificació de la Llei. La satisfacció popular, però, és incompleta perquè la reforma no inclou la supressió de l'impost de donacions, que també consideren "antic i desfasat".

"El missatge que envia avui el Govern de la Generalitat és que la crisi no l'han de pagar alguns, concretament el 6% de la població amb més diners de Catalunya", ha iniciat la portaveu d'ICV, Laia Ortiz, per rebutjar el projecte de llei del Govern que consideren "per una minoria adinerada en comptes d'una majoria silenciosa".

"Els patrimonis elevats han de pagar les successions? Aquest és el debat", ha preguntat al Govern el diputat d'ERC, Sergi de los Ríos, per a qui, després de la supressió, "els que més tenen no contribuiran en benefici dels menys afavorits". Esquerra també ha criticat l'actitud de l'Executiu que "demana sacrificis a les classes populars i perdona l'impost a les grans fortunes".

"És un error pensar que un Estat del Benestar es pot sustentar sense fer pagar impostos", ha argumentat el diputat de Ciutadans, Jordi Cañas per rebutjar l'eliminació de l'impost. Tampoc ha donat suport a la iniciativa el subgrup de Solidaritat Catalana. "Es fa un regal fiscal de 157 milions d'euros a 500 persones", ha argumentat el diputat Alfons López Tena.

segueix-nos «