Dissabte 19

Gener de 2019

La Xarxa

Ciutadans guanya a les demarcacions de Barcelona i Tarragona, i Junts per Catalunya a Girona i Lleida

L'històric cinturó roig de l'Àrea Metropolitana passa a ser taronja

22/12/2017 10:33h

Les eleccions lesha guanyat Ciutadans en vots i escons, però l'independentisme manté la majoria absoluta a la cambra catalana. Unes eleccions amb una participació rècord, gairebé del 82% del cens ha anat a votar, que no han servit per resoldre la complexa situació política que viu Catalunya. En l'arc parlamentari, destaca l'ascens meteòric de Ciutadans, que obté 37 escons, 12 més que al 2015. Però la victòria de la formació taronja per primera vegada en uns comicis al Parlament no ha restat pràcticament vots a l'independentisme ni servirà per convertir Inés Arrimadas en nova presidenta de la Generalitat.

Junts per Catalunya s'ha erigit com a nova força al Parlament, amb 34 escons, uns resultats millors dels que apuntaven les enquestes i que ha servit a la llista de l'expresident Puigdemont per superar ERC, que s'ha quedat amb 32 diputats. Amb aquestes dues llites i els quatre diputats que ha obtingut la CUP, l'independentisme suma 70 diputats i revalida la majoria absoluta. La clau per formar govern la tornaran a tenir els anticapitalistes.

De la seva banda, el Partit Popular ha patit una forta patacada, ja que passa d'onze a només 3 diputats i es converteix en l'úlima força al Parlament. De fet, hauran de passar al grup mixt ja que es queden sense grup parlamentari propi. El PSC puja un escó i n'obté 17 però es queden lluny de l'objectiu d'aglutinar el vot consitucionalista. Tampoc els comuns aconsegueixen els resultats desitjats. La llista de Xavier Domènech perd 3 diputats i es queda amb 3. En xifres absolutes, l'independentisme suma més de dos milions de vots, mentre que l'unionisme un milió vuit-cents mil.

L'històric cinturó roig passa a ser taronja

Ciutadans s'imposa a les demarccacions de Barcelona i Tarragona, i Junts per Catalunya ho fa a les de Girona i Lleida. La formació taronja és la més votada al Barcelonès, el Vallès Oriental i Occidental, el Baix Llobregat, el Tarragonès i el Baix Camp. També a la Vall d'Aran. Per la seva banda, ERC se situa com a primera formació al Montsià, Ribera d'Ebre, Baix Ebre i Alta Ribagorça.

Les altres 29 comarques catalanes són del color blau de Junts per Catalunya. Si anem al detall, Ciutadans s'imposa a les 10 ciutats catalanes més grans i a 14 capitals de comarca, i l'històric cinturó roig passa a ser taronja.

 

segueix-nos «