Diumenge 17

Febrer de 2019

Dimecres de negociació després d'un dimarts de tensió política entre JxCat i ERC

31/01/2018 08:10h

Les formacions que sumen la majoria independentista del nou Parlament hauran de tornar a les negociacions i contactes avui per mirar de superar la situació de tensió que s'ha fet evident en les últimes hores després que el president de la Cambra, Roger Torrent, hagi decidit ajornar el debat d'investidura de Carles Puigdemont per considerar que no es donen les condicions perquè l'elecció pugui ser efectiva, decisió que no ha agradat gens a Junts per Catalunya i que ha criticat, tot i que respecta el mateix candidat des de Brussel·les. 

Les esquerdes en el sector sobiranista es van traslladar en part al carrer on centenars de persones concentrades a les portes del Parlament van expressar el seu rebuig per la paralització de la investidura. Després d'algunes escenes de tensió amb cordons policials trencats i algunes càrregues dels mossos, la tranquil·litat tornava al Parc de la Ciutadella entrada ja la nit.

En un missatge de vídeo difós a través de les xarxes socials, el candidat Carles Puigdemont manifestava que respecta però no comparteix la decisió de Roger Torrent. Segons Puigdemont “no hi ha altres sumes ni candidats alternatius possibles”. En el seu missatge feia una crida a “la unitat de les forces sobiranistes”.

Aquest dimecres els serveis jurídics de la cambra treballaran en la línia anunciada pel president del Parlament: la presentació de recursos contra el que Torrent i els partits independentistes entenen com una “ingerència” del Tribunal Constitucional en les funcions de la Cambra catalana.

Esquerra Republicana, el partit del president del Parlament, s'afanyava a justificar la decisió. Asseguraven que Torrent garantia la defensa de tots els diputats del Parlament i especialment la candidatura de Carles Puigdemont.

En canvi les explicacions de Torrent no convencen ni a Junts per Catalunya ni menys a la CUP que demanava una reconsideració a Roger Torrent.

La reacció dels partits unionistes i de Catalunya En Comú Podem
L'ajornament sí ha estat ben valorat pels partits unionistes i que sempre han mantingut que la investidura de Carles Puigdemont és impossible. Des del Partit Popular, Xavier Garcia Albiol, demò a Ciutadans que mogui fitxa i aprofiti el moment per presentar candidatura a la presidència. Però Inés arrimadas no ha recollit el guant del Partit Popular i s'ha mostrat escèptica sobre l'ajornament del ple perquè creu que beneficia Carles Puigdemont. El PSC i Catalunya en Comú s'han mostrat satisfets per l'ajornament del ple. 

segueix-nos «