Dilluns 22

Juliol de 2019

El Congrés aprova la reforma laboral amb el suport de PP, CiU, UPN i Fòrum

El text legal ha incorporat 85 esmenes durant el procés parlamentari

28/06/2012 18:51h

El Ple del Congrés ha aprovat aquest dijous definitivament la reforma laboral, amb el suport de CiU, UPN i Fòrum, després d'incorporar 85 esmenes al text durant el seu procés parlamentari. La nova "Llei de mesures urgents per a la reforma del mercat laboral" ha superat l'últim tràmit des que el Govern va aprovar el reial decret llei que va entrar en vigor el passat 12 de febrer.

Després de la convalidació del decret, l'Executiu va acceptar que es tramités com a projecte de llei perquè els diferents grups polítics poguessin introduir canvis en el text i, durant el procés, la norma ha superat cinc esmenes de totalitat i 656 esmenes al Congrés i tres vetos i 574 esmenes al Senat.

Al Congrés, la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, ha agraït les aportacions de totes les formacions polítiques i especialment el suport de CiU, i dels partits UPN i Fòrum del Grup Mixt.

Báñez ha insistit que la reforma és "per la confiança i l'ocupació" i donarà resposta als més de cinc milions d'aturats que hi ha a Espanya, a més d'oportunitats a molts joves "que avui ho necessiten".

La reforma aprovada aquest dijous generalitza la indemnització per acomiadament improcedent de 33 dies amb un límit de dues anualitats i facilita que les empreses puguin acomiadar per causes econòmiques amb 20 dies per dotze mensualitats.

També es crea un nou contracte indefinit per a autònoms i pimes de menys de 50 treballadors amb un any de prova i sense indemnització per acomiadament, mentre la taxa d'atur no baixi del 15%.

En cas d'acomiadament col·lectiu en el sector públic, estableix que tindrà prioritat de permanència en el lloc el personal laboral fix que hagi obtingut la seva plaça per un procés de selecció.

La reforma també fixa com es computen les llacunes de cotització a l'hora de calcular una pensió contributiva. Aquest aspecte ha estat criticat pel diputat de CiU Carles Campuzano, qui opina que s'hauria d'haver debatut en el Pacte de Toledo.

També pels portaveus de l'Esquerra Plural Joan Coscubiela, del BNG Olaia Fernández i d'UPyD Álvaro Anchuelo, perquè asseguren que es reduiran les pensions contributives.

No obstant això, Campuzano s'ha mostrat convençut que la reforma servirà per crear ocupació a curt i llarg termini i ha defensat que aquesta norma no és la causa que a Espanya s'hagi destruït tanta ocupació, fet que ha atribuït a la recessió.

El Grup Socialista manté la seva esmena a la totalitat de la reforma perquè les raons que va al·legar després de ser aprovat segueixen estant d'actualitat, segons la diputada Concepción Gutiérrez. Gutiérrez ha manifestat el seu "enèrgic rebuig" perquè considera que trenca l'equilibri entre el poder dels empresaris i els treballadors.

En la mateixa línia s'ha manifestat el diputat del PNB Emilio Olabarría, per a qui la reforma suposa un acomiadament "barat i fàcil".

El diputat d'ERC Joan Tarda ha "felicitat" irònicament la CEOE i els seus "braços polítics, PP i CiU" per haver guanyat, i la portaveu d'Amaiur Onitza Enbeita ha subratllat que el Govern aprova "l'acomiadament lliure".

segueix-nos «