Dimecres 16

Octubre de 2019

La Xarxa

PROCÉS SOBIRANISTA

El Consell per a la Transició Nacional farà 17 informes sobre les primeres passes d'una Catalunya independent

El primer informe, centrat en la celebració de la consulta, es lliurarà el juliol

16/05/2013 14:01h

Arnau Olmos

Unes setmanes després de la seva constitució, el Consell Assessor per a la Transició Nacional ha agafat “velocitat de creuer”, segons ha explicat Francesc Homs. El conseller de la Presidència ha comparegut amb el president del consell, Carles Viver Pi-Sunyer, per explicar el full de ruta d'aquest organisme assessor, que ja s'han reunit quatre vegades des que es va crear. Ambdós han explicat que es faran 19 informes que serviran al govern com a base argumental a l'hora de prendre decisions. Viver Pi-Sunyer també s'ha mostrat convençut que el Tribunal Constitucional no suspendrà aquest consell, com sí que ha fet amb la declaració de sobirania del Parlament.

Carles Viver Pi-Sunyer ha explicat que a l'agenda del consell hi ha l'elaboració de 19 informes, estructurats en tres blocs, que seran lliurats al govern. Aquests estudis no prendran partit per cap opció i es limitaran a assessorar l'executiu d'Artur Mas amb els pros i contres de les decisions que s'hauran de prendre. Els tres blocs en què s'ha estructurat la feina del consell són la celebració de la consulta, les primeres passes d'un Estat independent i la internacionalització del procés sobiranista.

El primer bloc, el de la consulta, es resoldrà amb un informe que es lliurarà el mes de juliol. Segons ha explicat Viver Pi-Sunyer, s'analitzaran les cinc vies proposades per l'Institut d'Estudis Autonòmics per celebrar la consulta segons la legalitat vigent, així com també marcs alternatius.

L'apartat que més centrarà la feina del consell serà el segon, amb 17 informes bastats en l'analisi de les primeres passes que haurà de dur a terme un hipotètic estat propi, així com les estructures d'estat que caldrà tenir enllestides si la hipòtesi acaba convertint-se en realitat. Viver Pi-Sunyer ha explicat que el consell també tindrà en compte escenaris diferents que podrien derivar de la consulta, com un estat federal, però que centrarà els esforços en l'estat propi, ja que implica “problemes no estudiats fins ara en profunditat”. D'aquesta manera, ha remarcat Francesc Homs, els catalans podran exercir el dret a decidir amb tota la informació sobre les conseqüències que tindria la seva decisió.

Dins d'aquest bloc, el consell elaborarà informes, per exemple, sobre les relacions comercials amb l'Estat espanyol, l'abastiment energètic, la seguretat social o aspectes com la doble nacionalitat o el reconeixement de llengües. El tercer apartat es basarà en un informe sobre la internacionalització del procés sobiranista.

A banda de l'informe sobre la consulta, previst pel juliol, Viver Pi-Sunyer ha explicat que preveu lliurar el gruix de la resta d'estudis a final de desembre d'aquest 2013. Si els terminis es compleixen, ha dit, la totalitat dels 19 informes estarien en possessió del govern el març del 2014. El president del consell ha explicat que l'organisme assessor treballarà a partir d'ara amb la màxima discreció perquè no vol entrar en el debat polític. També s'ha mostrat obert a analitzar les peticions que els facin arribar la resta de forces polítiques del Parlament i ha explicat que, en alguns casos, es contactarà amb experts per millorar la qualitat dels informes.

segueix-nos «