Diumenge 17

Febrer de 2019

La Xarxa

Entrevista Joan Tardà, portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats

"El més important és que hi hagi un govern independentista perquè sinó el Procés quedarà tocat"

Tardà ha dit que per sobre de fer president Carles Puigdemont o vicepresident Oriol Junqueras hi ha la constitució del nou govern republicà

17/01/2018 11:55h

Àudio:

Els republicans ho tenen clar: faran mans i mànigues perquè Carles Puigdemont sigui president del Parlament de Catalunya i Oriol Junqueras en sigui el vicepresident. En el dia que s'ha de constituir la mesa de la cambra catalana i fer-ne president el republicà Roger Torrent, el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha assegurat, però, que per sobre de les persones hi ha el fet de construir la república independent de Catalunya. Ho ha dit en l'espai 'Lentrevista' de La Xarxa.

"Hem arribat al peu de la muntanya i ara hem de veure de quina manera optem pel canal més ràpid per fer el cim. El més important és que aquells que volen fer-nos fora del peu de la muntanya ens vegin ben aferrats i lluitant per recuperar les institucions de govern que ens han arrabassat". Amb aquesta metàfora Joan Tardà ha definit la situació política que viu Catalunya en aquests moments. Pel portaveu republicà, després d'unes eleccions en què el rei Felip VI, la maquinària de l'Estat i els poders fàctics econòmics van fer tot el possible perquè perdés l'independentisme finalment, David va guanyar Goliat".

Escenaris d'insubmissió

Joan Tardà considera que cal "acumular forces perquè Espanya ens escolti i si cal haurem de desobeir. Hem de mantenir el conflicte perquè Europa i els països democràtics constatin que hi ha un problema de democràcia a l'Estat espanyol. Haurem d'anar a escenaris d'insubmissió possiblement per poder tirar endavant la República". El portaveu republicà ha reconegut que s'han comès alguns errors, però la voluntat del seu partit ha estat corregir el que s'ha fet malament. En canvi, diu, l'Estat espanyol es pensa que tot ho fa bé. Segons Tardà, és normal que hi hagi cert desconcert perquè és una situació nova per a tots i mai s'havia arribat tan lluny. 

Una república àmplia

El portaveu republicà ha estès la mà a altres forces polítiques com Catalunya en Comú i la CUP. Considera que la república ha de tenir un front ampli i això vol dir que s'han de buscar polítiques de pacte amb la resta de partits. L'ideal seria superar sectarismes i que convergeixin els independentistes amb els que no ho són. 

Roger Torrent, nou president del Parlament

Joan Tardà ha valorat positivament el nou president de la cambra catalana, Roger Torrent. Segons el portaveu del Congrés, tant Roger Torrent com Alba Vergés representen aquesta nova generació de republicans i republicanes destinats a ser els qui han de contruir les parets mestres de la república. Diu, són persones preparades acadèmicament i forjades en el municipalisme, en el cas de Roger Torrent, que han estat educades en democràcia i viuen encarrilades en el segle XXI. "Són joves desacomplexats a diferència de la generació anterior més marcada per l'antifranquisme. És la generació que comanda avui dia Esquerra Republicana". 

segueix-nos «