Dimarts 21

Maig de 2019

El Parlament aprova la creació del Memorial Democràtic

24/10/2007 13:19h

El Parlament de Catalunya, amb els vots favorables dels grups del tripartit, l'abstenció de CiU i els vots en contra del PP i Ciutadans, ha aprovat aquest dimecres l'aprovació de la llei per crear el Memorial Democràtic, una institució que, segons recull l'article 54 de l'Estatut, ha de "vetllar pel coneixement i el manteniment de la memòria històrica de Catalunya com a patrimoni col·lectiu". El Memorial comptarà amb un centre estable d'activitats i un fons d'informació amb un servei documental i un banc de dades audiovisual. CiU ha votat a favor de l'exposició dels motius que recull la necessitat de crear el Memorial Democràtic i la condemna explícita al franquisme. En canvi, ha especificat que el seu vot en contra de la llei és només per la seva adscripció al govern, que podrà escollir a 10 del 23 membres. La resta seran una persona proposada per cadascun dels grups parlamentaris, quatre més votats per dues terceres parts de la cambra catalana, mentre que els tres darrers els proposaran els professionals i les entitats dedicades a la recuperació de la memòria històrica. "Si posessin el memorial democràtic sota control del Parlament el nostre vot seria nítidament afirmatiu" ha reconegut el diputat de CiU, Santiago Vila, que ha demanat que es voti de manera separada l'exposició de motius de la llei la qual sí compta amb el suport de la federació nacionalista.

Vila ha reconegut que s'ha millorat el text però que "existeixen tantes memòries versemblants com persones hi ha al món" i per això, creu que la institució hauria de garantir el pluralisme en els seus membres. Si no, diu, es corre el risc de "reproduir els tòpics de sempre" i de que "una visió romàntica dels néts de la guerra, pogués posar en perill el que sense dubte són les tres millors dècades de Catalunya i Espanya", des del 1980.


El PP en canvi, ha votat en contra de la llei especialment per l'exposició de motius ja que, segons el diputat Jordi Montanya, el seu objectiu és "adoctrinar les ments dels futurs catalans" quan, segons diu, "el memorial democràtic de la immensa majoria dels ciutadans és l'actual Constitució de l'any 78 consensuada per totes les forces polítiques" que és, segons Montanya, "el punt de partida d'una etapa de democràcia i reconciliació".

Aquesta llei, segons els populars "és la veritat d'uns mancada d'esperit de reconciliació". Els populars han criticat també, igual que CiU, el pes del govern dins l'organisme que, diuen, corre "el risc inqüestionable d'afavorir amb fons públics una visió partidista de la nostra història més recent" i que a més, vol fer la tasca que ja fan des d'equips de professionals i des de les universitats.


Ciutadans, de la seva banda, considera que la llei hauria de parlar de "valors democràtics de futur" i no centrar-se en un període de temps històric concret. "Si fem un organisme public amb els diners dels ciutadans per fomentar els valors cívics i democràtics, allí estarà Ciutadans", assegurava el portaveu, Albert Rivera, que considera que "no hem de fonamentar el nostre futur en contra d'un dictador". Rivera considera que "hem de conèixer els errors" del nostre passat però no basar en ells el futur. Ciutadans troba a faltar una condemna "a qualsevol falta de llibertats" i no només de la dictadura i per exemple, parlen del terrorisme i recorden que, alguns diputats del Parlament fins i tot "justifiquen" algun acte terrorista.

Des del PSC, el diputat Josep Maria Balcells, ha defensat la llei que, diu, "vol posar altaveus als que han portat el dolor en solitari". Segons Balcells, el govern només es reserva l'elecció de deu dels 23 membres de la institució i per això ha negat les acusacions de l'oposició i ha confiat, especialment dirigint-se a CiU: "Confio en que ens retrobarem en el desplegament de la llei" i que "construirem junts el discurs". Balcells ha relacionat l'actitud del PP amb "els nous aires que bufen" al PP amb el canvi de líder, de Josep Piqué a Daniel Sirera i ha demanat als populars que "mirin la cara de les víctimes o dels familiars de la dictadura o la repressió", avui presents en el debat al Parlament.

En el mateix sentit, la diputada d'ERC, Maria Mercè Roca, considera que "només l'assumpció plena del passat pot transcendir-lo". "No ens hem arribat a tocar però ens hem acostat molt" ha dit Roca respecte als grups de l'oposició. Roca s'ha referit a la llei de la Memòria Històrica que es tramita a Les Corts espanyoles i ha lamentat que aquesta no condemni els judicis franquistes.

Finalment, des d'ICV, el principal impulsor de la llei, Jaume Bosch, ha destacat que és la primera llei del Parlament que condemna de manera explícita el franquisme. Bosch ha assegurat que l'organisme del Memorial democràtic ha d'estar adscrit al govern per executar les polítiques públiques i que, a més, diu, la llei que s'està tramitant al Congrés dels Diputats, també situa l'organisme per desenvolupar-la a l'òrbita del govern i CiU hi ha votat a favor.

segueix-nos «