Divendres 19

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Antoni Balmón, alcalde de Cornellà de Llobregat

"Em sento un fracassat. Hem jugat amb sentiments i emocions i això ha petat"

Balmón no descarta, després de les eleccions, un tripartit amb Cs i els comuns

17/11/2017 11:18h

Àudio:

"Tota la classe política ha fracassat en la gestió de la crisi catalana. Jo em sento fracassat". Declaracions d'Antoni Balmón, alcalde de Cornellà de Llobregat i secretari d'acció política del PSC. Balmón ha afegit que "el que està passant és una demostració del fracàs de la política" i ha retret al president Puigdemont "una situació que podia evitar perquè tenia la competència, convocant eleccions. La sortida serà molt complicada".    

Balmón ha afegit que el que ha passat a la societat "no és pantalla passada i ha estat conseqüència de situacions irresponsables de les dues parts, govern espanyol i català. No vam aconseguir fer veure a uns i altres que aquest no era el camí. Els altres diuen que fan autocrítica però en el fons, amb tots els meus respectes, ens demanen que resem dos parenostres i torno a sortir al camp. I no pot ser. Estem davant d'una crisi social provocada pels dos governs", ha sentenciat. 

El fracàs de la política

Visiblement afectat per la situació que segons ell "ha trencat la convivència de la nostra societat", Balmón ha fet retrets a tota la classe política, també al seu partit. "El que està passant és una demostració del fracàs de la política. I la situació ha de retornar a l'espai polític. Tothom ha fracassat i ara toca aconseguir que la situació es gestioni des de la política, es busqui una sortida. Per això nosaltres vam demanar al govern que convoqués eleccions".

Ara tenim unes eleccions a la vista, imposades i convocades per Madrid, que poden ser una oportunitat, segons Balmón. Fent autocrítica, el secretari d'acció política del PSC considera que "no hem estat capaços de convéncer uns i altres que no es podia arribar a aquesta situació tan tensa. Hem pressionat, hem intentat convèncer, però no ho hem aconseguit i per això hem sento un fracassat. S'ha trencat la convivència a la meva ciutat i no puc responsabilitzar uns i altres i quedar-me tan tranquil, com si no anés amb mi. La meva responsabilitat és menor, però hi ha una crisi social i em preocupa perquè la sortida serà molt complicada. Hi ha una gent que se sent enganyada i frustrada. I una altra part de la societat que sent que una part dels seus conciutadans li han volgut imposar una cosa i en el fons aquesta imposició no ha anat bé. Hem tret els leviatans que viuen dins de nosaltres. I això és una putada, perdoni l'expressió, em costa molt entendre aquesta irresponsabilitat. Algú això ho haurà de pagar, evidentment no a la presó. Ho ha de pagar políticament", ha etzibat. 

Balmón ha fet una petició als partit independentistes: "que no tornin a enganyar la gent. La independència unilateral no era ni fàcil, ni feliç. Era impossible i un desastre. Algú ha de tenir una responsabilitat quan sabien que aquest camí no podia ser. Però aquí cadascú sabrà què vol assumir". 

Els pactes postelectorals

Tot i que Balmón creu que ara no toca parlar de pactes, sinó centrar-se en programes electorals i després dels comicis ja es veuran les aritmètiques parlamentàries, el secretari d'acció política del PSC no descarta un tripartit amb Cs i els comuns. Una coalició complicada. "No hem començat la campanya i ja parlem de com gestionar el resultat electoral. Primer que votin. I si voten socialista tinguin una convicció i una seguretat: no tornarem al camí dels qui ens han conduït fins aquí. I aquells que busquin un camí diferent per trobar un nou relat, una nova situació i una nova presència de Catalunya dins d'Espanya, estarem junts", ha garantit. 

I què proposa com a sortida el PSC? Diàleg entre Catalunya i Madrid, reforma de la Constitució i votació posterior. "Jo soc una persona que no soc pessimista, que intento positivar però em sento fracassat, veig coses que passen que no m'agraden perquè veig terra cremada. Ara estem paralitzats. Em trobo molt afectat. Tinc unes nenes petites i els intento explicar les coses des del respecte. Perquè hem trencat la convivència, la nostra dignitat. Algú ha d'assumir la responsabilitat. S'han tensat molt les coses. I no ho faran. Ho intentaran amagar en autocrítiques, en propostes... però la societat necessita seguretat. I si ens trobem en un escenari similar i s'han de fer unes altres eleccions, doncs es farà. Perquè algú ha de desbloquejar aquesta situació".  

segueix-nos «