Dijous 24

Octubre de 2019

La Xarxa

Entrevista Carles Riera, diputat de la CUP al Parlament

"És dificilíssim, per no dir impossible, que arribem a un acord de pressupost amb el govern"

Riera ha avançat que intentaran que l'alcaldessa de Berga desobeeixi. Dilluns està citada davant del jutge

17/05/2018 11:36h

"La sobrietat és un acte simbòlic malaguanyat si l'única alternativa
és continuar acatant el marc legal autonòmic". Valoració del diputat de la CUP, Carles Riera, de l'acte de presa de possessió del president Torra. En declaracions a l'espai 'L'entrevista' ha afegit que "la presa de possessió, encara que sigui simbòlicament disruptiva, és jurídicament acatadora i no és un pas positiu". 

Mirant el futur, i amb una legislatura que es preveu complexa per l'aritmètica parlamentària, Riera ha deixat clar que avui dia la CUP no donarà suport als pressupostos del govern. "Volem ser hereus de l'1-O i això ens porta a enfrontar-nos amb l'Estat i l'autonomisme i ens oposarem a tot el que siguin polítiques autonomistes, conservadores i empenyerem polítiques republicanes i d'esquerres, socials. Si aquestes polítiques d'esquerres i socials han de passar per actes de desobediència, endavant. Des del punt de vista del pressupost, en aquests moments, a la vista del que ens ha presentat Quim Torra, és dificilíssim per no dir impossible que arribem a un acord de pressupost. És un pressupost condicionat per l'article 135 de la Constitució que prioritza pagar el deute de finançament que pagar serveis socials i educació. Això ningú ho està qüestionant. I hem de preveure que segurament el govern Torra no voldrà canviar la fiscalitat per tal de gravar més les rendes més altes per disposar de major pressupost per a la Generalitat. Volem crear Estat però volem cobrar impostos als més rics".

Sobre la repressió de l'Estat, Riera ha dit que "no estem en una fase resolutiva del conflicte, com va dir Puigdemont des de Berlín. L'únic camí és escalar el conflicte. El contrari és una derrota. Ara ve la revenja de l'Estat, un cop encausats els alts càrrecs institucionals. És una revenja contra la base social del republicanisme. Estem a punt per afrontar la repressió, preparats amb un sistema de continu relleu i portar al límit les possibilitats de desobediència". 

El cas de Berga n'és un exemple. Dilluns vinent l'alcaldessa de la ciutat, Montse Venturós, està citada a declarar per no haver penjat la bandera espanyola en períodes electorals. La fiscalia li demana sis mesos d'inhabilitació. Riera ha dit que "creiem que cal portar al límit les possibilitats de desobediència. Haurem d'explorar com fer-ho. D'entrada la nostra esperança és que el procediment judicial no porti enlloc perquè no té cap mena de base consistent. Ho abordem amb optimisme. Si no fos el cas, haurem de valorar què fem. La Montse Venturós és una persona pel moviment municipalista independentista en general. Intentarem no acatar el poder polític i judicial espanyol. Buscarem fórmules per desobeir".

segueix-nos «