Dimecres 21

Agost de 2019

La Xarxa

Entrevista Ramon Tremosa, eurodiputat del PDECat

"Fins al dia de la independència de Catalunya, cap estat de la UE s'hi pronunciarà"

Tremosa ha titllat de repugnant l'actitud del govern espanyol en la crisi dels refugiats

18/11/2016 10:46h

Àudio:

L'eurodiputat Ramon Tremosa acaba de publicar 'L'Europa que han fet fracassar' (Ed. Pòrtic), una radiografia  plena de detalls i exemples sobre el funcionament de la UE i sobre com els estats més centralistes n'impedeixen l'avanç desitjat. En un dels capítols reflexiona sobre el procés sobiranista i el mirall escocès. Tremosa ha assegurat que el moviment independentista català desperta interès i admiració a les cancelleries europees. Tot i això ha deixat clar que cap estat no s'hi pronunciarà fins que Catalunya proclami la independència. 

"Els estats són un club d'interessos. Fins al dia de la inedependència ningú dirà res a favor de la independència de Catalunya. Tampoc ningú està repetint les amenaces apocalíptiques contra Catalunya del govern espanyol. Això és molt significatiu", ha assegurat.

Tremosa ha posat com a exemples les repúbliques bàltiques, Eslovènia... fins al dia abans de la independència ningú diu res perquè no les reconeix. Però l'endemà de la independència, la cosa canvia. 

L'eurodiputat ha donat més arguments per defensar la independència: la gestió que el govern espanyol està fent de la crisi dels refugiats. Segons Tremosa "hi ha hagut països que han fet un sacrifici admirable i això no ho posem en valor. I en canvi, veiem la pitjor cara, la més cínica, la més repugnant de veure com l'Estat espanyol signa acollir refugiats a Brussel·les i després torna a casa i tanca les fronteres. I quan el govern català i els ajuntaments volen superar aquest estat de coses, amb el suport de la Comissió Europea, Espanya bloqueja aquesta situació. És un element més per aspirar a un país nou i millor i per rebutjar les pràctiques del govern espanyol en aquests i altres àmbits", ha reblat. 

De fet, Tremosa ha recordat que el govern espanyol lidera la llista d'estats que incompleixen directives europees. Té 83 expedients oberts. El problema és que la Comissió Europea no pot obligar els estats membres a complir-les. No té prou legitimitat democràctica. 

L'euroescepticisme a l'alça

Per tot plegat, les institucions europees estan en caiguda lliure, han acumulat cert descrèdit entre la ciutadania i això ha afavorit el creixement de partits d'ultradreta o euroescèptics. La crisi del Brexit, sumada a una possible victòria de Le Pen en les futures eleccions franceses o les dificultats de Grècia per abonar el tercer pagament del rescat posen en entredit la Unió i les seves institucions. I aixo pot passar factura a les urnes. "El Parlament i la Comissió Europea són cada vegada més prescindibles. Els estats monopolitzen descaradament la presa de decisions i correm el risc que la participació en les pròximes eleccions europees sigui del 10%. Perquè la gent veurà que no té cap utilitat un Parlament Europeu que no pot fiscalitzar o una Comissió  Europea que no pot imposar-se als estats", ha advertit Tremosa. 

segueix-nos «