Dijous 17

Gener de 2019

La Xarxa

Entrevista Ruben Wagensberg, candidat d'ERC per BCN

"Hem de trobar suports parlamentaris per aprovar lleis de manera unilateral"

Wagensberg defensa la necessitat de teixir aliances amb altres partits i entitats socials

30/11/2017 11:15h

Àudio:

Fer el salt de l'activisme -al capdavant de Casa Nostra, casa vostra- a la política. Ruben Wagensberg és el número 9 de la llista d'ERC per BCN a les eleccions del 21-D. Hi va com a independent. Wagensberg argumenta la seva decisió: "No va ser fàcil. Quan m'ho van oferir vaig tenir molts dubtes. Em vaig preguntar on puc fer més feina fora al carrer o dins del Parlament? Però els republicans em van dir que volien teixir ponts amb altres formacions polítiques, amb entitats i creien que jo podia ajudar en aquest sentit. I m'hi vaig posar".

Construir la república

Amb l'objectiu de teixir les aliances necessàries per, després del 21-D, poder construir o implementar la república. I quin és el punt de partida? "Començar a aplicar lleis que es van aprovar la legislatura passada, com la de pobresa energètica. Ara suspesa pel Constitucional. Els comuns s'hi sumaran per tirar endavant aquesta llei que vol dir fer república", ha argumentat. 

Esquerra es presenta a aquestes eleccions amb tres eixos principals. El primer és aconseguir que surtin de la presó els consellers i els dos Jordis. El segon passa per "intentar rehabilitar el govern legítim que és a Brussel·les. Hem de tornar a la pantalla on érem abans que ens intervinguessin. Hi haurà gent que no podrà formar part d'un govern i caldrà fer-ne un d'executiu per tirar endavant el dia a dia. Però s'haurà de buscar la fórmula per preservar la dignitat del nostre govern legítim, si segueixen a la presó o a Brussel·les". 

I com actua aquest govern executiu si l'Estat bloqueja la seva acció? Wagensberg té clar que si cal aprovar lleis de tarannà social "s'han de buscar els suports parlamentaris per tirar-les endavant. Si hem de tirar endavant lleis com la de la renda mínima garantida no hem de demanar permís a l'Estat espanyol per fer-ho. Potser ens hem quedat eclipsats per la idea romàntica de la Catalunya independent, però ens hem oblidat perquè volíem ser independents. Això va molt més enllà d'una bandera. Va de fer millor la vida de les persones", ha reblat. 

Pertànyer o no a la UE

Wagensberg ha encapçalat la reivindicació a favor dels refugiats i ha estat molt crític amb l'actitud de la UE. Preguntat sobre si és partidari de fer un referèndum per preguntar a la ciutadania si vol mantenir la pertinença a la UE ha dit que "soc partidari de fer qualsevol consulta. Si ara mateix és evident que hi ha un malestar amb la UE pels refugiats o per qualsevol altra qüestió, endavant. Estic passant d'eurocrític a euroescèptic. Estic molt condicionat pel que he vist els últims mesos als camps de refugiats. Hem vist Europa sense maquillatge", ha reblat. 

segueix-nos «