Divendres 19

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Dolors Sabater, alcaldessa de Badalona

"Hem tornat a posar el municipalisme al lloc que li toca"

L'alcaldessa reclama al govern millores a la C-31 i ampliació del metro

26/05/2017 10:42h

Àudio:

Els municipis estan marcant l'agenda política i ho han de continuar fent. Ho reivindica l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, que en declaracions a La Xarxa ha destacat que la irrupció de noves formacions en els consistoris ha implicat uns plens més atomitzats que obliguen a intensificar el diàleg per forjar acords. Però a la vegada aquesta situació els fa més plurals. 

 

Segons Sabater, les darreres eleccions han permès "tornar a posar el municipalisme al lloc que li toca. La política està pensada al revés: les grans decisions que afecten la vida de les persones que viuen en una ciutat es prenen molt lluny dels carrers i les places, de la vida real de les persones. S'ha sumat l'entrada de la diversitat política als ajuntaments que diu prou, que les polítiques que s'estan duent a terme no ens representen i això passa per posar els municipis en valor davant dels estats".

Pensant en un eventual estat català independent, Sabater ha reblat el clau i ha dit que "si realment volem fer un país nou amb una forma més democràtica i més justa de governar cal donar més veu i joc polític a les decisions en els municipis". 

Pals a les rodes

Les lleis que impulsa el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, estan lligant de mans i peus els consistoris, els té "ofegadíssims" segons l'alcaldessa de Barcelona. De fet, el seu Ajuntament s'ha plantat i desobeirà les polítiques d'austeritat imposades pel ministre Montoro. Es finançarà, per exemple, una promoció de pisos de lloguer social, amb diners procedents del superàvit en lloc d'amortitzar deute bancari com estableix la llei de racionalització i sostenabilitat de les administracions locals, l'RSAL.

Les polítiques d'habitatge són una de les apostes de l'Ajuntament de Badalona en una ciutat, la tercera de Catalunya, "que no té parc públic d'habitatge. És sorprenent. Algú ha de començar, doncs ho fem nosaltres. No som govern d'aparador, som govern de solució". Aquesta setmana el consistori ha anunciat que construirà entre 40 i 50 pisos de lloguer social en tres zones de la ciutat, encara per confirmar. 

El repte pendent: les infraestructures

En l'equador del seu mandat, Sabater té claríssim quin és el repte pendent: les milores a la C-31 i a la línia de metro. Però aquí hi ha un problema de competència.

"Estic molt disgustada amb la Generalitat. Badalona ha estat maltractada durant molts anys. Tenim una ferida oberta que és la de l'autopista. Cap més ciutat del país té una infraestructura que no dona servei a la ciutat. sinó que connecta Barcelona amb el Maresme i divideix Badalona. No s'ha resolt ni amb els laterals que tenim pendents. I després hi ha el desplegament del metro. Estem molt per sota per la població que tenim i pels serveis que oferim. Molt bones paraules per part del govern, bones paraules però a l'hora de la veritat no passa res. El Parlament va demanar que s'estudiés la C-31 i aquí no tenim el nivell de resultats que confiàvem i esperàvem tenir. Nosaltres com a ciutat no abandonarem aquesta qüestió".

segueix-nos «