Dissabte 19

Gener de 2019

La Xarxa

Entrevista Miquel Buch, president de l'Associació Catalana de Municipis

"L'alcaldessa de Barcelona no es pot permetre el luxe de no estar al costat de la democràcia"

Buch confia que tots els alcaldes facilitaran la celebració del referèndum

12/09/2017 10:39h

Àudio:

El món local serà clau en la celebració del referèndum de l'1 d'octubre i el president de l'Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, confia que tots els ajuntaments hi col·laboraran. En declaracions a 'L'entrevista' de La Xarxa, Buch s'ha mostrat convençut que els alcaldes que fins ara han expressat el seu rebuig a posar a disposició del govern espais municipals recapacitaran i no posaran pals a les rodes. 

"Algun dia els meus fills o els meus nets em preguntaran què vaig fer pel referèndum. Hi ha dues opcions: una és abaixar els ulls, la cara, no mirar-los, i dir em vaig quedar a casa. O tindré una altra opció que és mirar-los als ulls, amb total valentia, i dir-los: jo me la vaig jugar". 

Buch ha recordat que el govern, si els alcaldes s'hi oposen, trobarà locals alternatius perquè els ciutadans puguin votar. "Podran votar tots però un quan plega d'alcalde i es miri al mirall, no haver posat les urnes li pesarà molt internament. I pensarà: la vaig cagar de dalt a baix". 

El cas de Barcelona

Preguntat sobre el cas de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que busca amb el govern una sortida que permeti posar les urnes sense posar en risc els funcionaris, Buch s'ha mostrat optimista. "Qui està al costat del Tribunal Constitucional i del govern de Rajoy és ella. Se sotmet a la por que imposa l'Estat espanyol. Però estic convençut que canviarà d'opinió perquè l'alcadessa de Barcelona no es pot permetre el luxe de no estar al costat de la democràcia", ha reblat. 

L'ofensiva de l'Estat

Avui Mariano Rajoy i l'aparell de l'Estat començaran l'ofensiva real. Madrid, amb el TC, la Fiscalia i el TSJC, ha posat al seu punt de mira l'executiu de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, la mesa del Parlament, els ajuntaments sobiranistes, empreses col·laboradores de la Generalitat i mitjans de comunicació favorables al vot. Buch ha recordat que el "problema el tenen ells, Madrid. Això no és una flor d'estiu. Això té un procés. Ja ens han pres prou el pèl. El poder recau sobre la ciutadania. Ens donen la confiança per liderar, durant un mandat, el timó. Però el poder recau sobre la ciutadania. Del govern de l'Estat espanyol t'ho pots esperar tot. Ho tenen tot calculat perfectament per atemorir. Però la resposta del govern i dels alcaldes és clara. Amb tota la tranquil·litat, que estem fent les coses ben fetes", ha argumentat. 

segueix-nos «