Diumenge 21

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Josep Costa, professor de Teoria Política de la UPF

"L'Estat diu als Mossos el que han de fer. Això és aplicar l'article 155 de forma encoberta"

Costa és autor del llibre 'O secessió o secessió' de l'editorial Acontravent

15/09/2017 11:00h

Àudio:

La negativa de l'Estat a reconèixer la seva plurinacionalitat fa legítima la independència de Catalunya. Aquesta és la tesi principal del llibre 'O secessió o secessió' del politòleg Josep Costa. Avui l'ha presentat a 'L'entrevista' de La Xarxa. Costa ha assegurat que la secessió unilateral és legítima si un estat no acomoda les minories nacionals.

"La intransigència és un concepte que introdueix la Cort Suprema del Canadà en el seu dictamen sobre la independència del Quebec i diu que si hi ha una majoria democràtica que vol la independència, un referèndum o un canvi d'estatus constitucional obliga a negociar les institucions de totes les parts i la intrasigència d'una deslegitima la seva postura i legitima l'altra a poder actuar segons el mandat que té democràtic", ha dit. 

 El cas català respecte d'altres processos

Costa ha estudiat altres processsos secessionistes, com el d'Escòcia o el del Quebec. En comparació amb Catalunya ho té clar: "No veig cap cas en què pugui estar més justificat i més legitimat un procés com el català. A Escòcia van tenir un referèndum acordat i ningú diria que ara estan legitimats per fer-ho unilateralment. En principi, Escòcia no apel·larà a uns arguments d'unilateralitat, a diferència de Catalunya", ha reblat. 

L'embat de l'Estat

Josep Costa ha explicat que ja fa temps que l'Estat està aplicant mesures per aturar el procés independentista. De fet, situa l'origen de tot plegat en la sentència de l'Estatut. El politòleg creu que totes les eines que Madrid té al seu abast per frenar el sobiranisme ja les ha posades damunt la taula. Preguntat sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució que deixaria en suspens l'autonomia de Catalunya, Costa creu que ja s'està aplicant de forma encoberta i ho argumenta: "Quan l'Estat diu al cap dels Mossos el que ha de fer la policia catalana, això és l'article 155 de forma encoberta. I els requeriments del Tribunal Constitucional que diuen al govern què ha de fer, a la Sindicatura que s'ha de dissoldre i al Parlament què pot votar o què no... això és el 155 de manera encoberta", ha sentenciat. 

El moviment social

Costa creu que si el govern es manté ferm i aguanta la pressió infernal que arriba des de Madrid, el referèndum podrà arribar a bon port. I la clau també la tindran els ciutadans i els alcaldes.

"Que tinguis la societat darrere et dona una potència superior a tenir policies. Al final allò que et donarà el poder és que la gent te'l reconegui i voluntàriament et segueixi. Tens moltes més garanties d'èxit que enviant la policia perquè no tens policies per a tothom. 700 o 800 alcaldes a la presó és impossible, això no passarà. Per tant, l'amenaça no és creïble i no fa por. Si fos un per un, una querella un per un, pots fer por. Però ningú no s'ho creu que puguis posar a la presó 700 alcaldes que són els representants del poble. És una amenaça que et deixa en evidència. El Parlament Europeu s'haurà de pronunciar sobre aquesta qüestió perquè hi ha un alcalde, Jordi Solé, que és eurodiputat i té immunitat parlamentària. I només pot ser encuasat amb permís del Parlament Europeu. Per tant, s'haurà de demanar permís al Parlament Europeu per jutjar-lo. Serà una mica escandalós en àmbit europeu", ha assegurat.

segueix-nos «