Dijous 17

Gener de 2019

La Xarxa

Entrevista Eulàlia Reguant, diputada de la CUP al Parlament

"La CUP no ve a gestionar la misèria, ve a accelerar el procés"

Reguant no preveu un avançament electoral, però admet que hi ha un abans i un després en l'acord amb Junts pel Sí

08/06/2016 11:01h

Àudio:

Matí intens al Parlament de Catalunya on se celebra el debat dels pressupostos. Un debat marcat per l'esmena a la totalitat que hi presentarà la CUP i que impossibilitarà el debat dels comptes. Una situació sense precedents a Catalunya. La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, ha insitit des de 'L'entrevista' de La Xarxa que la CUP no veta res, simplement no pot donar suport a uns pressupostos, ha dit, marcats encara per l'autonomisme. "No són uns pressupostos que ens acostin més a la república catalana. Per tant, la CUP no els pot avalar o donar suport. La CUP no ve a gestionar la misèria. La CUP té la voluntat d'accelerar i de canviar les lògiques com han funcionat fins ara", ha etzibat. 

La negociació prèvia dels comptes

Més enllà de considerar que es tracta d'uns pressupostos autonomistes, Reguant ha retret al govern com ha encarat la negociació sobre els comptes. La diputada cupaire ha explicat que ahir, una hora abans de l'inici de la reunió del consell polític de la CUP, el govern els va fer arribar una proposta que establia la creació d'un comitè de seguiment del full de ruta cap a la desconnexió i les eleccions constituents.

"És evident que si algú coneix els tempos de la CUP, enviar-nos una proposta una hora abans del consell polític, és arriscat. Propostes d'última hora dificulta el debat que a nosaltres ens agrada. I alhora, el que ahir se'ns va posar sobre la taula és una demanda que fa temps que reclamem i que enteníem que ha d'anar deslligada dels pressupostos. Que existeixi una comissió de seguiment sobre el procés... hauria d'haver existit fa temps. Lligar-ho a l'aprovació dels pressupostos és sotmetre el procés a una llei concreta i no entendre que el procés no és propietat del govern, ni de Junts pel Sí, ni de la CUP, sinó que és propietat de la gent", ha sentenciat. 

L'abans i el després de l'esmena a la totalitat

Reguant ha admès que la negativa de la CUP a retirar l'esmena, marca un abans i un després de l'acord amb Junts pel Sí. "És un desacord, el d'avui, en un procés llarg, no és el primer desacord i no serà l'últim. Però en cap cas vol dir que en l'objectiu que ens marquem [la independència] hi hagi un desacord i aquest és l'important", ha garantit. 

I encara ha afegit que la legislatura no s'acaba avui. "L'acord del gener surt fruit d'unes converses i s'acorda que l'objectiu de legislatura és el que ens vam fixar en la declaració del 9-N. Per nosaltres era molt clar. Algú altre no ho entenia igual i ho han descobert avui. La legislatura no s'acaba i el mandat que tenim del 27-S segueix vigent", ha argumentat. 

Escenaris de futur

Després de l'anunci d'ahir a la nit de la CUP, la vicepresidenta Neus Munté va alertar que aquesta decisió tindrà conseqüències. Reguant assegura que "hi ha diferents elements que poden condicionar la sortida d'aquest atzucac. "Les eleccions del 26 de juny, per exemple. No permeten fer un debat serè sobre els pressupostos. L'escenari que s'obre dependrà més de què passi el 26-J que no pas que nosaltres avui no retirem l'esmena a la totalitat dels pressupostos", ha assegurat. 

La diputada de la CUP ha retret a alguns sectors de CDC "que tenen la sensació que han cedit massa a la CUP i havíem arribat a un moment, en aquests últims dies, que qualsevol oferta del govern a la CUP, fos vist com una cessió i no com un intent de tenir punts de trobada".

En aquest sentit, Reguant ha respost les declaracions del cap de llista de CDC a les eleccions espanyoles, Francesc Homs, que ahir deia que estava arribant a la conclusió que CUP i independència són antònims i que la gent de la CUP no té escrúpols. Qui ha estat 30 anys governant l'autonomia de la pitjor manera possible, lliçons d'independentisme poques. També que el representant del partit del 3% que parli de si tenim escrúpols o no, s'hauria de mirar el seu propi partit i la trajectòria del seu propi partit polític", ha advertit.

La CUP, un partit trencat en dos?

El resultat de la votació de la CUP d'ahir, de nou molt ajustat, posa de manifest la divisió interna en la formació anticapitalista. Reguant admet que hi ha diversitat d'opinions, però confia que no els passarà factura. "Els espais de deliberació i l'assemblearisme és la millor manera de prendre decisions. Per tant, per més que hi hagi resultats ajustats, s'accepten i es continua avançant", ha assegurat.

Tot i això, diversos representants de la CUP, com l'alcalde d'Argentona, Eudald Calvo; el regidor de l'Ajuntament de Berga, Francesc Ribera, o el representant de la CUP-Crida Girona, Lluc Salellas, han expressat el seu malestar a les xarxes socials.

Mira 'L'entrevista'

segueix-nos «