Dissabte 19

Gener de 2019

La Xarxa

Entrevista Ferran Bel, alcalde de Tortosa i diputat al Congrés (PDeCAT)

"La CUP s'ha de plantejar si tanca files amb el govern davant l'aplicació del 155"

Bel no descarta que Rajoy convoqui eleccions a Catalunya i a Espanya el mateix dia en un termini breu de temps

16/10/2017 10:29h

Àudio:

El president Carles Puigdemont ha respost el requeriment de Mariano Rajoy. Puigdemont ha apel·lat de nou al diàleg i ha fixat un termini de dos mesos per intentar arribar a un acord amb l'executiu espanyol que permeti sortir de l'atzucac actual. El diputat del PDeCAT, Ferran Bel, ha valorat la carta de Puigdemont: "jo ja pronostico que el govern espanyol rebutjarà el diàleg. Però quedaran en evidència davant la comunitat internacional", ha reblat. 

Els tempos de la CUP

La resposta de Puigdemont també pot condicionar el posicionament de la CUP que ja ha alertat que podria abandonar l'activitat parlamentària si no es declara la república catalana. Els anticapitalistes han posat damunt la taula la necessitat de convocar un ple extraordinari per fer la proclamació. El diputat del PDeCAT, Ferran Bel, creu que "la CUP es mantindrà en la mateixa posició que la setmana passada al Parlament. Ara és el moment de buscar la unitat de l'independentisme i al país. No podem buscar qüestions de curt termini o de matís. Hi ha el perill que es pugui trencar la unitat. Però hi ha un govern, un president de la Generalitat que ha fet possible el referèndum vinculant i, per tant, és el que hem de posar en valor. No ens ve d'uns dies o unes setmanes per poder materialitzar el compromís polític del president. Jo entenc que cadascú té diferents velocitats, diferents matisos, però és el moment de renunciar a les teves velocitats, als teus matisos", ha sentenciat. 

Bel ha afegit que "alguns -la CUP- que voldrien que la proclamació de la república no quedés en suspens, han d'entendre que ara no ve d'uns dies si això ens ajuda a tenir més credibilitat en àmbit internacional, a què aparegui algun mediador i a què l'Estat quedi en evidència aplicant el 155". Bel ha dit que no cal fixar data per a un ple extraordinari si hi ha voluntat d'entesa. 

La piulada de Xavier García Albiol

El president del PP català, Xavier García Albiol, ha estat la primera veu del seu partit que ha reaccionat a la resposta de Puigdemont. Albiol ha titllat el president d'"insconscient" i de "voler rebentar-ho tot". Bel ha dit que "el senyor García Albiol no és referent de res. Ell parla de rebentar quan va estar rebentant el seu municipi durant quatre anys -com a alcalde. Ni a Madrid el tenen en consideració. És un bufó més i una persona amb molt poc pes dins del PP i no li hauríem de fer cas. Normalment se solten els gossos a l'hora d'anar a caçar. Són els que han de bordar en primer lloc". 

L'aplicació del 155

A l'espera que dijous s'esgoti el termini imposat per Madrid perquè el govern digui si torna o no al marc constitucional i amb quines mesures, Bel té clar un escenari: "tinc dubtes que ells estiguin pensant d'aplicar l'article 155 per convocar unes eleccions immediates. Saben que en aquests moments unes eleccions al Parlament, convocades pel govern espanyol, forçarien que es tornés a repetir una fórmula similar a Junts pel Sí, forçarien el president Puigdemont a canviar la seva opinió de no tornar-se a presentar i saben que en un escenari així és molt possible una majoria absoluta de la coalició sobiranista. I això els fa pànic. Perquè haurien de tornar a dissoldre el Parlament per convocar unes eleccions. Ara el que volen és guanyar temps".

Un temps que ens podria portar a un segon escenari. Segons Bel "el PP, una vegada apliqui el 155, a l'Estat espanyol sortirà reforçat electoralment i pot tenir la temptació d'esperar uns mesos i convocar conjuntament eleccions catalanes i espanyoles per al mateix dia. És un escenari que ara a algú li pot semblar poc probable però que es pot produir", ha pronosticat.

segueix-nos «