Divendres 19

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Lluís Puig, alcalde de Palamós (ERC)

"La via unilateral no és la més efectiva sense reconeixement internacional"

El republicà descarta un pacte post 21-D amb el PSC pel gir polític dels socialistes catalans

22/11/2017 10:46h

Àudio:

El debat sobre la via unilateral per aconseguir la independència centra aquests dies de precampanya electoral. Avui la CUP ha insistit que "és l'única via possible, l'única manera de superar el marc constitucional que en lloc de garantir drets els nega i els restringeix", ha dit Eulàlia Reguant en una entrevista a TV3. En declaracions a 'L'entrevista' de La Xarxa, l'alcalde de Palamós per Esquerra Republicana, Lluís Puig, ha dit que "la unilateralitat s'ha vist que no és la via més efectiva. La pots activar si tens garantits una sèrie de reconeixements internacionals i d'altres qüestions que no depenen únicament de Catalunya". 

Puig ha recordat les paraules de Marta Rovira que "segurament el millor procés és que la UE obligui l'Estat espanyol a asseure's en una taula per pactar com es fa la desconnexió, més que no pas la via unilateral". Tot i que el govern va declarar, de manera simbòlica, la república catalana, Puig ha argumentat que "cal anar reencaixant les peces i adaptant-se a la realitat i s'ha vist que els passos que es fan venen condicionats per inputs de caire intern i extern. Si des de fora et diuen que el camí a seguir no és la unilateralitat i el que cal és asseure's en una taula i parlar amb l'Estat espanyol de com s'ha de fer aquest procés de separació, com a mínim, s'ha d'explorar aquesta via".

Les eleccions del 21-D i els pactes postelectorals

Un cop se celebrin les eleccions del 21 de desembre, si l'opció independentista surt guanyadora, s'haurà de treballar, segons Puig, per desenvolupar la república. "El 27 d'octubre hi va haver una proclamació política o simbòlica de la república i el que ens tocaria ara és fer-la efectiva. Confiem absolutament que una victòria dels partits que estan a favor de la implementació de la república comencin el camí per fer-la efectiva". 

I aquí els republicans fan una picada d'ullet als comuns, que són partidaris de la república i del dret a decidir, però no de la independència. "Des d'ERC hem defensat sempre que el referèndum pactat, com volen els comuns, és l'eina ideal per saber quanta gent de Catalunya està a favor que esdevinguem una república. Això s'ha demanat repetidament al Congrés i ens ho han negat. Sempre diem que la idea dels Comuns d'anar al referèndum pactat la comprem. Tot el que siguin urnes no ens fan por i si l'Estat espanyol posés el referèndum pactat com a condició no n'hem de defugir", ha reblat Puig. 

Sobre un possible pacte amb el PSC i els Comuns després de les eleccions, l'alcalde republicà veu complicat pactar amb els socialistes. "Esquerra té un programa molt clar i uns punts innegociables i els partits que no l'acatin no tenen possibilitat de pactar amb nosaltres. Hi ha línies vermelles infranquejables. Ara mateix se'ns fa dificil, veient la línia que ha emprès el PSC, pensar en pactes per formar govern amb ells. Ells han posat per davant interessos generals, abans que catalans". 

Palamós sense cinema

El cinema Arinco de Palamós va tancar portes la setmana passada i ha deixat la vila sense projeccions. La sala es va inaugurar el 1961 i formava part d'un complex que també incloïa la discoteca Roseto i el bar Mònica. Aquest darrer és l'únic que queda en funcionament.

Tot i això l'alcalde ha explicat que la setmana que ve es reuniran amb els propietaris de la sala per mirar de trobar una sortida. "Valorarem diverses possibilitats per fer sostenible el negoci, que ara no era rendible. Aquestes possibilitats passen per bonificació d'impostos, hi ha camí per treballar, entitats de comerciants que a través de compra d'entrades o d'anuncis estan disposats a fer una aportació... tot el que calgui per defensar un equipament cultural. Però soc relativament optimista, tot depèn de la propietat".  

segueix-nos «