Dilluns 22

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Tània Verge, membre d'Esquerres per la Independència

"Les dones seguim reivindicant el mateix que fa 40 anys"

Verge diu que un eventual estat català ha d'invertir més recursos per garantir la igualtat de gènere

27/06/2017 10:33h

Àudio:

Les dones són les eternes invisibles als mitjans de comunicació, als llibres de text, a l'agenda informativa, als reconeixements... Feministes per la Independència reclama un país lliure, però també aspira a ser independents del patriarcat. Tània Verge, professora de Ciència Política de la UPF n'és membre i des de l'espai 'L'entrevista' de La Xarxa ha recordat que "seguim reivindicant el mateix de fa 40 anys. Només ha canviat la garantia formal dels drers. La bretxa salarial és un clar exemple. És il·legal discriminar les dones salarialment però 'de facto' passo. Tenim garantida la integritat física i estem en uns nivells de feminicidis esgarrifosos... tenim dret a la nostra presència en els diferents espais del coneixement, tot el que diu la llei d'igualtat, i els mitjans ens invisibilitzen. Per tant, el nou estat s'ha de replantejar estructuralment l'economia i la política". 

Un eventual estat català

Què hauria de prioritzar el futur govern d'un eventual estat català per gatantir la igualtat de gènere? "Les dones seguim sent considerades com a invasores d'espais. Som les nouvingudes i la nostra simple presència física genera incomoditats. Fa 40 anys que reivindiquem el mateix, i ens sembla que hem avançat, però vigilem amb aquesta fal·làcia de la igualtat perquè no hem avançat tant. Si estigués tan normalitzada la nostra presència no se'ns jutjaria per com anem vestides, sinó per allò que fem. El canvi de xip, el canvi cultural encara no ha arribat", ha reblat. "Ens hem de replantejar de zero com es fa un país on homes i dones puguin ser veritablement lliures" ha afegit. 

Esquerres per la Independència

Verge forma part de la plataforma Esquerres per la Independència que agrupa partits, sindicats, organitzacions i entitats de l’esquerra sobiranista i fa una aposta per portar la campanya pel 'sí' al referèndum de l’1 d’octubre a aquells barris i ciutats on l’Independentisme és menys present i té menys força.

Justament, la professora de Ciència Política denuncia que "al debat el problema que hem tingut és que ens hem encallat excessivament en el procés perquè l'Estat no ha volgut pactar aquest referèndum. Això ens ha obligat com a país a centrar-nos molt en l'apartat procedimental, en com resolíem el dret a decidir o el dret a l'autodeterminació. Això fa que les qüestions més de fons no s'hagin pogut treballar amb un debat ampli. Hi ha grups que ho han treballat", ha explicat. 

Respecte a la divisió dels socialistes, amb alguns alcaldes disposats a cedir espais municipals per a la celebració del referènfum de l'1-O Verge ha dit que "els socialistes estan molt lligats de mans. Han perdut la seva autonomia en relació amb el PSOE. Com per exemple, quan Núria Parlon va plantejar una posició una mica diferent quan deia que si l'Estat apliqués el 155 podríem reclamar des del PSOE suport internacional, la van desautoritzar des de la comissió executiva federal. Tenen molt poc marge d'actuació".

segueix-nos «