Dimarts 16

Juliol de 2019

La Xarxa

Entrevista Ramon Tremosa, eurodiputat (CDC)

"Madrid ha mostrat la pitjor cara del nacionalisme espanyol en el tema dels refugiats"

"Sembla que a Madrid prefereixen una Espanya pobra a una pròspera, si la prosperitat ha d'entrar pels ports catalans"

18/03/2016 10:51h

Àudio:

L'eurodiputat, Ramon Tremosa, ha criticat des de l'Entrevista de La Xarxa la gestió del govern espanyol de la crisi dels refugiats sirians. Tremosa creu que "és rídicul el que ha fet Espanya, ha mostrat la pitjor cara del nacionalisme espanyol. A més quan Catalunya tenia capacitat per acollir refugiats. I per un tema nacionalista espanyol o de centralisme d'estat aquí no acull ningú res" ha reblat. 

Tremosa ha recordat que els estats són els qui decideixen com es gestiona i es dóna una sortida als refugiats. "Els catalans hem viscut guerres com aquesta, com la de Síria. Si realment s'obrís la porta, Catalunya podria acollir milers de refugiats. Donaríem un exemple de bones pràctiques però Madrid no té interès que això passi perquè ens vol presentar com a insolidaris i com a rondinaires. L'Europa dels estats és la que està bloquejant la Unió Europea". I ha fet una crida a no degradar el projecte europeu, a no responsabilitzar el Parlament europeu. "No és competència nostra. S'ho han cuinat els ministres dels estats de matinada. Qui ha volgut sempre aquesta competència són els governs de les capitals. Alemanya ho ha fet molt bé, Espanya molt malament. Però no podem dir que la culpa és del Parlament europeu" ha recordat.  

Reglament portuari europeu

Tremosa s'ha felicitat perquè aquesta setmana el Parlament europeu ha aprovat un reglament que imposa l'autonomia del Port de Barcelona respecte de l'estat espanyol. "És la independència del port de la capital catalana. És equivalent al corredor del mediterrani. El text imposa a l'estat espanyol l'obligació de descentralitzar la gestió portuària. És un reglament d'obligat transposició a les lleis de cada país. Això vol dir que les tarifes del port seran fixades pel propi port, d'acord amb la seva estratègia d'exportació i de negoci" ha explicat. 

Ara Madrid fixa les tarifes portuàries de tot l'estat. Totes iguals, per a tots els ports del país. Per tant, Barcelona no pot baixar preus i això dificulta que pugui competir amb altres ports europeus. Per a que el reglament tiri endavant falta un últim tràmit al Consell Europeu. Espanya pot intentar articular un bloqueig però Tremosa dóna per fet que ho farà en solitari i no se'n sortirà. I ha reblat "hem guanyat un 10 per cent de la independència de Catalunya. Si el Port de Barcelona pot fixar tarifes i disposar dels seus beneficis podrà aprofitar plenament tot el potencial que li donarà el corredor del mediterrani, el dia que el govern espanyol el faci". 

Corredor mediterrani

El corredor mediterrani també és un reglament d'obligat compliment. Europa posa un mapa i un termini, el 2030, per a que tota la xarxa europea estigui funcionant aquell any. Tremosa diu que "el govern espanyol del PP està invertint en altes velocitats, en línies ruinoses, cap d'elles no serà rendible ni amortitzable" ha afegit. Si l'estat espanyol no fa la feina, Europa podria retellar fons europeus a Espanya i condicionar-los a que Madrid cofinanci de manera efectiva infraestructures que són interessants a nivell europeu. I el corredor del mediterrani ho és.

Tremosa s'ha preguntat "Per què el govern espanyol no vol aquest tren? La meva conclusió és que Madrid prefereix una Espanya pobra, a una Espanya pròspera si la prosperitat ha d'entrar pels ports catalans". 

Mira 'L'entrevista'

 

segueix-nos «