Dijous 24

Octubre de 2019

La Xarxa

Entrevista Josep Martí, periodista

"Muntar un país no és com muntar una tauleta de l'Ikea"

Martí acaba de publicar el llibre 'Como ganamos el proceso y perdimos la República'

25/05/2018 11:38h

Àudio:

"Muntar un país no és com muntar una tauleta de l'Ikea. Un país no
el pot portar qualsevol. Dir el contrari és mentida". Paraules de Josep Martí, periodista i autor del llibre 'Como ganamos el proceso y perdimos la República'. Martí considera que cal dotar les candidatures electorals de polítics professionals perquè no tothom pot fer aquesta feina. "El meu pare és un gran pescador, però no seria un bon alcalde. El procés dona per bo frases que no són certes: el que pot fer un ho pot fer un altre. No som conscients del que costa deixar el país en mans de gent preparada", ha dit Martí.

Martí ha admès que els partits sobiranistes han comès errors, un és posar termini al procés. "Ens ha fallat un punt de realisme. Ara anem a no sabem on. L'Estat va amb martells pegant cops, però el sobiranisme ho ha de fer bé. A l'octubre va saltar la ficció i es va fer evident que no hi havia les coses clares i el coratge de dir que no hi havia Estat".

Sobre l'enfrontament intern entre les forces independentistes i una possible unitat d'acció de cara al futur, Martí no és optimista. "L'Estat espanyol no és l'únic conflicte, és important i vistós, però el més rellevant és el diàleg intern entre catalans. Hem d'acabar amb la ficció que el sobiranisme pot culminar unit. Ho veig molt complicat. El programa de la CUP em mereix poc respecte". Martí creu que cal abandonar la unilateralitat i la desobediència perquè no és el camí per culminar el procés. "El procés és un catàleg d'encerts i d'errors. El procés està guanyat i per primer cop Catalunya té targeta d'actor polític internacional. "El mantra de 'fer República' és un eufemisme que s'està fent servir per aterrar. Els polítics pensen que la ciutadania no està preparada per a la veritat", ha reblat.

segueix-nos «