Dijous 17

Gener de 2019

La Xarxa

Entrevista Josep Gonzalez, president de PIMEC

"Tenim una Europa molt covarda que actua amb un excés de legalisme"

Davant la fuga d'empreses, González recorda que fins al setembre se n'han creat 13.000 arreu del país

19/10/2017 10:27h

Àudio:

Una Catalunya independent és viable econòmicament, però per aconseguir un estat propi caldrà fer una travessia pel desert, de termini incert. És el que pensa el president de PIMEC, Josep González, que ha afegit que "ningú ha explicat com de llarg és el desert ni si aniríem amb aigua o sense. Però Catalunya té factors econòmics perquè superat aquest desert les coses anessin bé. Podria ser un país estable. No sé quant duraria aquest desert però estic convençut que existeix". 

Sobre la fuga d'empreses, més de 800 ja, arran de l'aprovació del govern espanyol del decret que ho facilita, González ha dit que no tenen constància que entre els afiliats a PIMEC algú hagi rebut pressions per abandonar Catalunya. "Seria gravíssim. Pot passar que algun empresari no ens ho hagi dit". La patronal de la petita i mitjana empresa presentarà divendres una enquesta que ha fet entre els seus afiliats per saber què pensen de l'actual situació política i quines mesures pensen emprendre. 

Carta de Puigdemont

Aquest matí el president Puigdemont ha contestat per carta el govern de Rajoy que volia saber si dimarts passat va declarar o no la independència. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha estat molt clar: el dia 10 d'octubre no es va votar la declaració d'independència. Amb tot, el govern espanyol  considera que el president català no ha respost el requeriment i ha decidit activar igualment l'article 155 de la Constitució per retallar competències a la Generalitat. Dissabte es reunirà el Consell de Ministres per posar en marxa tots els mecanismes, que s'han acordat amb el PSOE.

Des de PIMEC, el seu president, Josep González, creu que "el president Puigdemont guanya temps i en processos com l'actual és bo. Ajorna el tema, l'allarga. Potser a Madrid no tenen clar aplicar el 155 d'una manera potent. Però es manté la tensió, la preocupació." 

El paper d'Europa

González ha defensat que ara el que toca és asserenar-se i buscar la manera d'establir el diàleg entre les dues parts. Preguntat sobre el paper que hi està jugant Europa ha estat contundent: "No sé veure si serem capaços de fer la independència amb un referèndum que Europa no reconeix. Té la seva dificultat. Tenim una Europa molt covarda, molt acomodada i que les coses les fa sempre amb un excés de legalisme que, fa preveure, que una independència tal com l'hem fet, tindria la seva dificultat d'encaix". 

segueix-nos «