Dissabte 19

Gener de 2019

La Xarxa

Entrevista Jéssica Albiach, número 3 per BCN de Catalunya En Comú-Podem

"No comparteixo que l'independentisme hagi despertat el feixisme"

Albiach no descarta un govern tripartit amb el PSC i ERC

04/12/2017 10:53h

Avui comença la campanya electoral per al 21-D, però en aquests dies previs ja hi ha missatges que han aixecat polseguera entre els partits i a les xarxes socials. És el cas de Pablo Iglesias, líder de Podem, que ahir, en un acte a Catalunya, va acusar el govern de Puigdemont d'haver despertat el fantasma del feixisme amb les seves mentides. Des de Podem Catalunya, Jéssica Albiach, creu que es van malinterpretar les paraules d'Iglesias. "Se l'ha entès malament i sé que avui explicarà exactament què volia dir. Jo no crec que l'independentisme sigui el responsable del creixement del feixisme", ha reblat. 

Albiach ha dit que Iglesias volia dir "que hi ha una societat que està dividida i el més fàcil és que reaparegui el feixisme, que està amagat. I el responsable d'aquest feixisme és el PP".

El programa dels comuns

Els comuns es presenten a les eleccions del 21-D com l'alternativa al bloc del 155 i al bloc independentista per sortir del bucle. Amb un programa que preveu el referèndum pactat per a Catalunya. Com es pot aconseguir? Hi ha dues vies, segons Albiach. La primera passa per una llei de la claredat i la segona per recórrer a la legislació vigent sobre referèndums, que també requereix el suport d'una majoria al Congrés. Albiach és conscient que les dues vies són complicades de tirar endavant però ha afegit que "la via unilateral no és possible. I s'ha demostrat perquè ha fracassat". 

De cara a futurs pactes postelectorals, els comuns posen diverses condicions: renúncia a la unilateralitat i prioritat de l'agenda social. Si aquests dos punts es compleixen estan disposats a seure en una taula de negociació. "Seurem amb aquelles forces que posin l'agenda social, la lluita contra la corrupció i el referèndum pactat damunt la taula. I, per tant, que renunciïn a la via unilateral. Si a partir d'aquí ERC renuncia a la via unilateral i el PSC deixa el viratge cap a la dreta, podrem seure a la taula". 

Amb la CUP els allunya la via unilateral tot i que Albiach està convençuda que en matèria social s'hi trobarien. "Segur que podem arribar a acords en temes socials. Durants els últims dos anys al Parlament ja ho hem fet".

segueix-nos «