Dissabte 20

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Òscar Simón, membre del Secretariat Nacional de la CUP

"No hem estat capaços de comunicar a la població la dificultat de fer fora l'Estat espanyol"

La CUP es presentarà en solitari a les eleccions del 21-D

13/11/2017 11:05h

Àudio:

"En aquesta campanya electoral haurem de ser capaços d'explicar a la població quina línia seguirem a partir del 22-D. Tenim clar que cal bastir una banca pública que atorgui l'autonomia financera a Catalunya. Hem de fer front també al final del desplegament de les forces de seguretat espanyoles. Estem en procés intern d'analitzar-ho tot plegat". Declaració d'intencions d'Òscar Simón, membre del Secretariat Nacional de la CUP, a l'espai 'L'entrevista'. 

Simón ha explicat que ahir l'assemblea nacional de la CUP va fer autocrítica "hem analitzat el camí que hem fet fins aquí. Hi havia la idea de les estructures d'estat, que no estaven fetes o no eren suficients. Nosaltres plantejàvem la idea del poder popular però no hem estat capaços d'identificar com el poder popular podia fer front a la maquinària de l'Estat espanyol a Cataluya.... si vols fer una república t'has de plantejar com es fa. Sinó és impossible fer-la". 

També cal aprendre dels errors i ara serà difícil posar un termini per consolidar la república, si el 21-D guanya l'independentisme. Simón ha explicat que "la qüestió de la velocitat depèn de quanta força acumules. Si comença el procés constituent i molta gent hi participa, la velocitat s'accelera. Això passa per l'agenda social perquè la gent que no se sent cridada per la nova república ni pel nacionalisme monàrquic espanyol. Necesitem que la nova república acumuli gent que té prioritats socials. S'ha d'aprendre dels errros però qui fa la república a mitges, no pot avançar. Ara no cal insistir en allò de 'tenim pressa' i passar a les propostes concretes. Però això no vol dir esperar a tenir la força per poder-ho fer, sinó que s'ha d'imposar la república i tirar-la endavant. Aturar-se a pensar, és interessant, però no es pot caure en l'immobilisme". 

La candidatura en solitari

Finalment la CUP, per votació de la seva assemblea, ha optat per presentar-se en solitari a les eleccions del 21-D. Simón ha argumentat el rebuig a una llista unitària o de país: "mirant la llei, la capacitat dels diferents actors independentistes de sumar suports, es maximitza si hi ha totes les sensibilitats. I això ha pesat en el fet que no hagi tirat aquesta llista. Mai ha passat de ser una proposta però no hi havia ningú que la liderés". 

Tot i això, fins divendres hi ha marge perquè la CUP trobi aliats per eixamplar la seva llista. En el punt de mira hi ha Som alternativa, el nou espai liderat per Albano Dante Fachin. Simón ha admès que hi ha converses amb l'ex de Podem "s'ha de parlar, esgotarem els teminis al màxim per sumar per la independència. Hi ha maneres, però, que pugui haver-hi gent que plantegi que pot haver-hi una república federal -com Fachin- però que ara accepti un pas previ que és poder federar-se, has de ser primer independent. I sumes per una candiatura que diu que l'1 d'octubre ens vam autodeterminar i ara cal implementar la república".

segueix-nos «