Dijous 24

Octubre de 2019

La Xarxa

Debat memòria històrica

"No hi ha hagut una política de reparació"

Conversem amb els autors de tres llibres que trenquen el silenci vergonyós després de més de 40 anys

01/06/2018 11:28h

Àudio:

"No hi ha hagut una política de reparació. Globalment ha calat el discurs que són coses del passat. Els governs s'han posat de perfil". Paraules de l'historiador David Ballester, autor del llibre 'Vides truncades'. Ha estat un dels tres convidats a l'espai 'L'entrevista' dedicat avui a la memòria històrica. Ballester recull en el seu llibre una vintena de casos silenciats de víctimes de la repressió franquista i dels primers anys de transició. El nivell d'oblit de les víctimes és variable, però la majoria no han aconseguit el reconeixement que es mereixen. No s'ha fet justícia i han caigut en l'oblit. 

Un d'aquests casos és el de Cipriano Martos, escrit pel periodista Roger Mateos, coordinador de l'Agència Efe a Catalunya. "És un dels casos oblidats d'atrocitats comeses pel franquisme. El que li va passar és monstruós". A Cipriano Martos el van deteneir a finals de l'estiu de l'any 1973. Va estar 50 hores detingut a la caserna del la Guàrdia Civil de Reus. En va sortir després d'ingerir un còctel Molotov. Va ser un assassinat o un suïcidi? 

Roger Mateos creu que el debat sobiranista ha "ajudat a treure els colors a la cara de qui intenti blanquejar qualsevol crim de la dictadura franquista. Pot haver-hi debat sobre fins a on hi ha d'haver reparació de les víctimes, però hi ha d'haver un mínim de condemna", ha reblat. 

El tercer llibre que es remunta a èpoques passades és 'Dins el riu, entre els joncs' d'Antoni Munné. L'escriptor vilanoví ha explicat que "la meva novel·la surt a partir del silenci del meu pare. La División Azul va obrir panxes i tallar caps amb matxets. Per això no ho volien explicar". Munné ha estat molt contundent contra la condemna del règim franquista. "No s'ha definit com a règim criminal, feixista i genocida. Això no es diu mai. No s'explica l'atrocitat que va cometre".

segueix-nos «