Divendres 19

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Josep Pagès, professor de Dret Constitucional de la UAB

"No hi ha mecanisme constitucional per impedir la independència de Catalunya"

Pagès ha conclòs que la manera com el PP vol aplicar el 155 és insconstitucional

26/10/2017 11:01h

Àudio:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha presentat al·legacions a l'aplicació de l'article 155 a Catalunya, tot i haver decidit que no aniria aquest dijous al Senat per presentar-les. El govern esgrimeix que el 155 no es pot aplicar perquè entra en contradicció amb l'article 152 de la Constitució, que fixa l'organització institucional de les Comunitats Autònomes. El catedràtic de Dret Constitucional, Josep Pagès, ha explicat a 'L'entrevista' que "en el marc de la Constitució espanyola el procés català difícilment es pot aturar. L'element democràtic no pot estar supeditat al de la unitat de l'Estat". 

La interpretació de l'article 155

Pagès ha argumentat que la manera com el PP vol aplicar l'article 155, amb el suport de Ciutadans i el PSOE, és insconstitucional com constaten en un document els lletrats del Parlament. "L'article 155, tal com s'ha interpretat, altera l'ordre constitucional en la divisió territorial del poder, sinó que també permet incidir en drets fonamentals dels ciutadans. Des del moment que la Fiscalia s'inventa que el 20 de setembre hi va haver violència per poder aplicar, de manera abusiva, l'article del Codi Penal que regula la sedició a Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, per què no pot inventar-se que les manifestacions sobiranistes poden comportar violència, vulneracions de drets d'altres col·lectius i a partir d'aquí prohibir-les. La veda està oberta. L'Estat espanyol actua de manera descontrolada", ha reblat. 

Sobre la possibilitat que el govern espanyol pugui prohibir les manifestacions Pagès ha estat taxatiu: "El dret de manifestació no requereix d'autorització governamental. Això passa en règims totalitaris. No pot ser impedit el seu exercici basant-se en alteracions d'ordre públic. Només si són justificades amb alteracions de seguretat, vilència, etc...".

segueix-nos «