Dimecres 12

Desembre de 2018

La Xarxa

Entrevista Roger Torrent, alcalde de Sarrià de Ter i diputat d'ERC

"No hi haurà eleccions ordinàries"

Torrent no preveu il·legalitzacions de forces sobiranistes

20/10/2017 10:51h

Àudio:

Complir el mandat de l'1-O en el termini de temps més curt possible, rebutjant una convocatòria d'eleccions ordinàries. És l'objectiu fixat per Junts pel Sí i que ha expressat a 'L'entrevista', el diputat d'ERC, Roger Torrent. "No hi haurà eleccions ordinàries. Segur, les descartem de totes totes. Seria una traïció al mandat democràtic que ens van donar els ciutadans que el que volen és que s'apliqui la independència i es proclami la república", ha sentenciat Torrent. 

 

Per tant, si el govern espanyol, aplicant l'article 155 convoca unes eleccions, no tirarien endavant. Sí que hi hauria uns comicis constituents, convocats pel president Puigdemont, tal com preveu el full de ruta cap a la independència. "El nostre full de ruta, d'aquí uns mesos estan plantejades unes eleccions constituents. Descartem eleccions ordinàries a Catalunya", ha tornat a reblar. 

Demà sortirem de dubtes i coneixerem quin és l'abast de l'aplicació de l'article 155, però alguns mitjans apunten que l'acord entre el PP i el PSOE preveu eleccions a Catalunya, convocades per l'Estat en virtut d'aquest article, al gener. "No acceptem de cap manera que l'Estat espanyol pugui convocar eleccions a Catalunya. I en el marc de la república catalana l'Estat no tindrà res a dir sobre convocatòries d'eleccions. Qui les convocarà és el president de la república o el Parlament". 

Però cal diferenciar entre la proclamació de la república i fer-la efectiva. Aquí el diputat republicà ha dit que "estarem ja en el marc de la república, efectiva, i no té cap sentit plantejar que l'Estat espanyol pugui convocar eleccions passant per sobre de la voluntat dels ciutadans d'aquest país. Aquesta situació de cap manera es donarà i de cap manera l'acceptarem". Preguntat sobre si al gener la república catalana ja estarà a punt, serà efectiva, no ha entrat en concrecions, i ha dit que "en els propers mesos es construïrà aquesta república catalana que és el que volen els ciutadans que van votar l'11-O". 

Il·legalització partits

Les mesures derivades del 155 es poden combinar amb d'altres que el govern espanyol ja insinua, com ara la il·legalització dels partits independentistes. La llei de partits és una “llei molt política”, creada en el context del terrorisme d’ETA al País Basc. Per això la il·legalització de partits va molt lligada a demostrar que una determinada formació provoca o dona cobertura a “actes de violència”.

Pel que fa a la possibilitat que les forces sobiranistes, entre les quals Esquerra Republicana, puguin ser il·legalitzades Torrent ha dit que "la millor manera per evitar-ho és proclamar la república. Però estem preparats per a qualsevol eventualitat que pugui venir", ha garantit. 

segueix-nos «